четвер, 19 листопада 2020 06:41

"Усі справи поховані остаточно"

Вищий антикорупційний суд 12 листопада закрив два кримінальні провадження про недостовірне декларування. Перше — щодо колишнього гендиректора держконцерну "Укроборонпром" Павла Букіна. Він не задекларував 2016-го доходи: дві квартири вартістю понад 3 млн грн та авто дружини за 10 млн грн. Друга справа — голови Друж­ківського міського суду Донецької області Геннадія Молібоги. Не вказав двох квартир та автомобілів. За 2015 рік приховав 1,6 млн доходів, за 2016-й — 560 тис. грн.

Раніше суд закрив справи про декларування стосовно ексміністра енергетики Ігоря Насалика, одеського міського голови Геннадія Труханова, колишнього нардепа Максима Полякова.

Стаття ­Кримінального кодексу про недостовірне декларування передбачала штраф або два роки тюрми з тимчасовим позбавленням права обіймати посади. Конституційний суд визнав її недійсною 27 ­жовтня. На той момент в Антикорупційному суді перебувало 17 кримінальних проваджень за цією статтею. 111 справ ще розслідували, за даними Національного антикорупційного бюро.

Вищий антикорупційний суд почав працювати у вересні торік. Із 21 ухваленого вироку, п'ять були за статтею про брехню в декларації, три з них стосувалися суддів.

— Усі справи за статтею поховані остаточно. Немає шансів, що їх відновлять, — каже екссуддя 33-річний Михайло Жернаков. — Від моменту рішення Конституційного суду нікого не можна притягнути до відповідальності за цією статтею. Її не існує. Якщо зараз ухвалити нову, вона не поширюватиметься на правовідносини до її прийняття. Якщо кримінальні провадження не передали до суду, їх має закрити слідчий. Якщо передали — прокурор. Якщо справи в апеляції, то суд має скасовувати вироки і закривати провадження. Якщо винесли вироки в усіх інстанціях, їх можуть оскаржити. Суди вже приймають такі скарги до розгляду.

Зараз ви читаєте новину «"Усі справи поховані остаточно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути