четвер, 24 травня 2012 07:00

"Усе йде до продажу газотранспортної системи"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Національна кампанія "Нафтогаз" отримала 1,3 млрд грн. Це своєрідна позика, яку через купівлю державних облігацій надав "Промінвестбанк", що належить очолюваному президентом Росії Володимиром Путіним "Внешэкономбанку". Накопичення боргів "Нафтогаз" пояснює потребою в коштах на закупівлю імпортного газу.

— Ключова для нас проблема, що вартість закупівлі російського газу більша за ціну, що встановлена для побутових споживачів, — коментує 32-річний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін. — Це не дозволяє державному монополісту "Нафтогазу" буди не збитковим. Як наслідок, компанія переобтяжена боргами. Навіть якщо все населення буде платити вчасно і повністю, проблеми залишаться.

Усі розуміють, що треба щось робити. Питання, що саме? Є два варіанти. Перший — підвищувати тарифи для населення та промисловості. Другий — зробити так, аби ціни на газ знизилися, тобто стали ринковими. Другий варіант — це менш реалістична перспектива.

Реалізацію першого варіанту офіційно стримує політика "соціальної відповідальності" перед людьми. Насправді це побоювання за політичні наслідки підвищення тарифів. Адже віце-прем'єри Тігіпко, Хорошковський і прем'єр Азаров говорили про необхідність підвищення ціни на газ для населення. Але все стримується перед парламентськими виборами. Ніхто не хоче втрачати відсотки голосів. Після виборів таких гальм у політиків уже не буде.

Виходом із ситуації є економія газу. Україна намагається це робити, але сказати, що населення чи промисловість суттєво зменшили споживання, не можна. Тут інший нюанс. Обсяги закупівлі газу в Росії прописані в чинному контракті. Це означає, треба нам той газ, чи не треба — мусимо купувати. Тому впроваджувати режим економії замало, потрібно ще переглядати умови договору про обсяги обов'язкової закупівлі. Як це зробити? Жоден експерт вам не скаже.

Понад рік ідуть безплідні переговори з росіянами. Українська сторона не має аргументів, щоб похитнути позицію Москви. Наші сусіди, безумовно, у виграшній ситуації. Їм достатньо сидіти й чекати, коли до них укотре прийде українська делегація зі своїми проблемами і пропозиціями. Але не можна виміняти залежність на незалежність. А от виміняти залежність на іншу залежність — цілком реально. Росіяни це чудово розуміють.

Прийнятні умови для Москви — передача чи продаж української газотранспортної системи у власність "Газпрому". У теперішніх політичних умовах все до цього йде. До речі, це не найгірший варіант для українців. Найгірший варіант — довго перебувати в нинішній ситуації, коли "Нафтогаз" набирає борги. Прості українці має розуміти: сьогоднішні борги підприємства завтра виллються у підвищені ціни й податки. Влада також повинна розуміти, що борги "Нафтогазу" зменшують його вартість, якщо дійде до його продажу.

Зараз ви читаєте новину «"Усе йде до продажу газотранспортної системи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути