Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 16:08

Ющенко є проблемою для Тимошенко і Путіна

Минулого тижня український прем"єр Юлія Тимошенко зустрілася зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Говорили про вартість газу для України.

Глава російського уряду заявив, що виступає за поступовий перехід України на європейські ціни. Путін також хвалив Тимошенко, називаючи її "підростаючим, ефективним та популярним у своїй країні політиком".

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 58 років, називає таку поведінку Володимира Путіна грою.

— Росія лише вдає, що визнає Тимошенко ефективним українським лідером, — пояснює він. — Тому Путін демонстрував, що радий бачити Тимошенко та готовий мати з нею справу. Але російський прем"єр лише робить вигляд, що налаштований позитивно. Путін мусить гарно говорити. Він не дозволить собі зараз відкритих агресивних заяв, як-от мер Москви Юрій Лужков чи депутат російської Держдуми Костянтин Затулін. Хоча їхні думки поділяє.

Експерт каже, що насправді Росія зацікавлена в боротьбі гілок влади в Україні та збереженні  політичного хаосу. Кремль не хоче мати нашу державу серйозним партнером. Росію влаштовує плутанина у Верховній Раді та конфлікт між Ющенком і Тимошенко. Отож минула зустріч Тимошенко й Путіна гострих і нагальних проблем у відносинах країн не вирішує.

Натомість директор Російсько-українського інформаційного центру Олег Покальчук, 53 роки, вважає, що то була зустріч двох майбутніх президентів.

— Цей візит підкреслив спільні цілі обох прем"єрів, — каже він. — Путін прагне знову повернутися в президенти, Тимошенко — стати ним. Тому обоє зацікавлені у збереженні й посиленні власного іміджу. Саме це й було головним для їхньої розмови. Для обох це — піар. Для Путіна нині особливо важливий, бо вже є тертя між його командою та людьми нового президента Дмитра Медведєва.

На думку Олега Покальчука, нині Путіна з Тимошенко зближує спільна проблема — український президент Віктор Ющенко. Росію він дратує, а для Тимошенко є суперником на наступних виборах.

Розмови ж про ціни на газ експерти називають порожніми.

— Путін прагне зберегти імідж в очах Заходу, — говорить Олександр Потєхін. — Але насправді Росія хоче мати додаткові важелі впливу на Україну в інших питаннях. І якщо зараз Москва чітко зафіксує певну ціну на газ, то ці важелі втратить.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко є проблемою для Тимошенко і Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути