четвер, 15 червня 2006 17:53

"Ющенко повинен показати "жорстку руку"

  Леонід Кравчук: ”Помаранчева” коаліція не може бути стійкою
Леонід Кравчук: ”Помаранчева” коаліція не може бути стійкою

Колишній президент Леонід Кравчук, 72 роки, розповідає, як він діяв би на місці Віктора Ющенка, і вважає, що партії керуються не Конституцією і законами, а партійними програмами.


Що мав би робити президент Ющенко з такими непоступливими учасниками коаліційних переговорів?

— Президент повинен припинити постійно  радитися з ними. "Помаранчева" коаліція має дві основні вади: ідеологічні розбіжності щодо розвитку держави й неймовірні владні амбіції. Вона не може бути стійкою і швидко сформованою. Тому президент повинен сказати: або ви у встановлені терміни будете працювати, або я розпущу парламент.

А доки будуть вибори, глава держави візьме усю владу на себе. Сьогодні тільки він є легітимною владою. Тому повинен жорсткіше поставитися до тих, хто порушує закон і усталені принципи. Їх треба негайно звільняти з посад. Ющенко повинен показати "жорстку руку".

Знаю з власного досвіду: коли чиновник відчує, що безкарно можна порушувати закон... Усе. Влади не буде. А в областях порушують і закони, і Конституцію. Крим ухвалює рішення про зону без НАТО. Усі мовчать. Хоч би яким було моє особисте ставлення до НАТО, але є закон і порядок.

То як би ви діяли на місці Ющенка?

— Негайно запросив би усіх "помаранчевих" переговорників — але не для дискусії. Вінський каже, що Мороз має стати головою Верховної Ради. "Наша Україна" відповідає — у жодному разі. Яка ж це дискусія? Дискусія — це коли ми хочемо 15-відсотковий податок, а ви — 14 з половиною. Тоді можна домовитися. А тут ти кажеш: я голова Верховної Ради — я кажу, що тільки я. Про що ж нам дискутувати?

Отож я б на місці Ющенка зібрав би "Нашу Україну" і, наприклад, сказав: "Я ваш почесний голова. Або ви працюєте, домовляєтеся, уступаєте Морозу — я погоджуюся, й коаліція створюється. Не хочете? У мене немає альтернативного виходу. Я змушений іти на союз із іншою політичною силою. Бо відповідаю перед народом України й перед історією".

Крим ухвалює рішення про зону без НАТО, а всі мовчать

Я ж був президентом, не просто фантазую. Якось Салій щось почав... Я прийшов і сказав: до завтра не зробиш — звільняю з роботи. Він дзвонить: я не можу зробити. Кажу: я вже указ підписую, прийди почитай.

Я ні з ким не був пов"язаний грішми. Мене ніхто не фінансував. Був вільний у тому, кого і куди призначав.

Ющенко зараз вільний?

— Ні. Він залежить від угруповання, яке допомогло йому прийти до влади. І це нормально, що допомогло. Але це угруповання починає диктувати йому свою волю. Значить, він має стукнути кулаком і сказати: "Я вдячний, але ви ж не для мене це робили, а для України. Тому я буду діяти в інтересах українського народу". Оце конкретно! Це як у сім"ї. Якщо дитина бачить, що її раз пробачили, два пробачили, три пробачили — вона знає: покричать-покричать, і все буде добре.

Ви кажете "союз із іншою політичною силою". Йдеться про Партію регіонів?

— Ну, Партія регіонів взагалі таке говорить, що вуха в"януть... Мовляв, міжфракційне об"єднання може обрати керівництво Верховної Ради. Вони або не читають Конституції і регламенту, або говорять для тих, хто нічого не знає і вірить на слово. Ще кажуть, що проблемні питання можна відкласти й працювати, не зачіпаючи їх. Наприклад, питання вступу до НАТО. Мовляв, треба все вирішити на референдумі. Це ж може бути і через п"ять років! А завтра збирається уряд і не може щось ухвалити: "Вибачте, але ми не знаємо, до східного чи до західного берега плисти... Нам треба рішення референдуму". То що, п"ять років не проводити ніякої політики? Безглуздо!

Хоча загалом я погоджуюся з "Регіонами": треба рятувати ситуацію, робити щось з економікою.

Однак водночас Партія регіонів на сході й півдні ухвалює рішення, які суперечать законам?

— Ну, вони тут говорять, а там їхні підлеглі не слухаються. Так само, як і президент тут правильно говорить, але губернатори роблять по-своєму.

Ви думаєте, що Янукович не контролює ситуацію в Партії регіонів?

Думаю, що контролює. Але не цілком впливає на всі області й регіони. А щодо мови, то це була їхня виборча програма.

Ви ж кажете, що це антиконституційно...

Так. Але це була їхня програма, згідно з якою вони діють. Для них програма важливіша, ніж Конституція. У тих регіонах, де перемогли "Регіони", керуються інтересами Партії регіонів. Там, де БЮТу переміг, керуються інтересами БЮТу. Усі керуються не законами і нормами Конституції, а партійними програмами.

Володимир Литвин після поразки на виборах став дуже критичним. Це образа чи об"єктивна критика?

— Литвин трохи образився. Коли було прощання всіх фракцій, випили по келиху вина, я так подивився — він у своїх висловлюваннях ображений. Трошки спохмурнів, посерйознішав надзвичайно. Ці вибори — великий іспит для нього. Думаю, він має достовірну інформацію, що не все було чесно.

Його заслуга у виході з глухого кута під час минулих президентських виборів справді дуже велика. Верховна Рада тоді прийняла рішення не про повторні вибори, а про повторне голосування. Це й вирішило проблему.

А зараз Литвин залишився за бортом. Він молодий, освічений, справжній історик. Знає ситуацію в Україні, у нього добра пам"ять. І раптом його виключили з орбіти політичного лідерства. Тому він так критикує владу. Це одна із причин. Ну а друга, основна, — влада справді дає підстави для критики.

Ви хочете сказати, що блок Литвина набрав необхідну кількість голосів?

— Якщо Кучма і Янукович на виборах тиснули через державні важелі, то ця влада дуже розумно поступила. Говоріть, що хочете. Голосуйте, мовляв, ніхто нікому не заважає. Потім закрили двері, купили комісію і зробили вибори.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко повинен показати "жорстку руку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути