Ексклюзиви
вівторок, 16 листопада 2010 04:30

Уряд розробив стратегію душити та красти

Те, з якою настирливістю влада намагається проштовхнути через парламент Податковий кодекс Януковича-Азарова-Тігіпка, породжує таку саму протидію з боку суспільства та опозиції. Схоже, уряд таки поставив собі за мету узаконити зашморг на шиї малого та середнього бізнесу. Малі та середні підприємці не здаються і мають намір продовжити акції протесту. На їхній бік став уряд, щоправда, опозиційний. Він також виступив проти ухвалення Податкового кодексу і закликав усіх не голосувати за нього.

У постанові опозиційного уряду зазначили, що азаровський проект Податкового кодексу руйнує систему оподаткування. Він розбалансовує бюджетну систему, непомірно посилює адміністративний тиск на підприємців, збільшує податкове навантаження на малий та середній бізнес, сприяє збільшенню тінізації економіки, не розв'язує гострих проблем зарегульованості справляння податків в Україні та залучення іноземних інвестицій і не наближує національне податкове законодавство до права Європейського Союзу.

Керівник опозиційного уряду Сергій Соболєв говорить, що проект Податкового кодексу зберігає схеми відмивання грошей через офшори та схему роялті. Це дозволить уникати сплати податків "цілій касті недоторканних власників".

— Залишиться схема, по якій, наприклад, нинішній власник "Союз-Віктану" Хорошковський, який не сплатив 810 мільйонів через схеми роялті, далі в законний спосіб буде горілчаним королем, головою СБУ, представником у Вищій раді юстиції, далі очолюватиме медійні концерни і не сплачуватиме податки, — стверджує Сергій Соболєв.

На спеціальному засіданні опозиційного Кабінету Міністрів депутат Блоку Юлії Тимошенко — "Батьківщини" Олександр Бондар висловив упевненість, що після ухвалення Податкового кодексу Януковича-Азарова-Тігіпка "половина бізнесу закриється, а половина піде в тінь":

— Тіньовий бізнес вигідний для влади, оскільки у будь-який момент його можна притягнути до кримінальної відповідальності, і таким чином він є підконтрольний владі.

Нардеп також додає, що легальні статті наповнення бюджету у проекті будуть втрачені:

— Через два-три місяці це все одно вибухне, і ця влада відмовиться від цього документа. І я не знаю, яким чином вони будуть шукати винних.

Недосконалий проект, розроблений у надрах Податкової адміністрації Миколи Азарова, просто просякнутий принципом: штрафувати та конфіскувати. Тому, як зауважує депутат від БЮТ — "Батьківщини" Андрій Сенченко, головною дохідною статтею бюджету наступного року стане штрафування підприємств. Податківці отримають для цього всі можливості.

Купка олігархів, яка нарешті дорвалася до державного керма, продовжуватиме своє збагачення

— Нас, як опозицію, звинувачують у тому, що ми лише критикуємо і нічого не пропонуємо. Тому я сформулював пропозицію для влади: зупинити цей безглуздий процес, — говорить Андрій Сенченко. — 2010 року треба вирішити дві проблеми. Перша — ухвалити розділ адміністрування податків. Можливо, поки що у вигляді окремого закону, який з часом буде інтегрований в майбутній Податковий кодекс. І друге — законом установити граничний рівень податкового навантаження на комерційний прибуток підприємств, а також граничний рівень оподаткування праці в нашій країні, тобто нарахувань на зарплату.

Про те, як "героїчно" уряд Азарова-Януковича рятує економіку, кажуть численні оборудки. Лише про одну з них на засіданні опозиційного уряду сказав Сергій Соболєв. Виявляється, операції з погашенням зовнішнього та внутрішнього боргу України зникли з переліку тендерних процедур.

— Після того, як з тендерних закупівель зникли близько 20–24 мільярдів гривень, виділених на Євро-2012 цього бюджетного року, ухвалено рішення вивести з тендерних закупівель усі операції, які стосуються обслуговування зовнішнього та внутрішнього боргу держави, — розповідає опозиційний прем'єр-міністр. — Це означає, що всі компанії, які зараз мають доступ до тіла цього уряду, будуть мати можливість отримувати замовлення на обслуговування таких операцій без тендерних процедур. Ідеться про мільярди доларів.

Ще одним "подарунком" українцям від влади стала розробка Трудового кодексу.

Голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець вважає його таким, що носить "рабський характер". Проект може призвести до того, що Міжнародна організація праці застосує відповідний параграф економічних санкцій щодо України.

— За всю сторічну історію Міжнародна організація праці лише п'ять разів застосовувала параграф: тричі до африканських країн і двічі до Білорусі, — каже Михайло Волинець. — Наслідки цього параграфа — економічні санкції, які відіб'ються на економіці наших підприємств і на найманих працівниках.

Він також додає, що наприкінці листопада Міжнародна організація праці має винести заключення щодо його скарги на зміст проекту Трудового кодексу. Автори проекту — депутати від Партії регіонів — знають про це і намагаються випередити реакцію світової спільноти.

Михайло Волинець наполягає на проведенні широкого громадського обговорення проекту Трудового кодексу перед його ухваленням. З цього приводу профспілки збирають підписи до президента, а також мають намір об'єднати свої зусилля з представниками малого та середнього бізнесу, які протестують проти ухвалення Податкового кодексу.

— Ми застосуємо цілу низку заходів, акцій протесту, — говорить.

Суспільству залишається лише консолідовано виступити проти діяльності влади. Інакше її каток розчавить не лише малий і середній бізнес, а зачепить кожного громадянина. Адже малий і середній бізнес — це сотні тисяч робочих місць. Майже у кожного з нас є рідні та близькі, задіяні у ньому. Із милості урядовців та у випадку ухвалення Податкового кодексу вони ризикують опинитися без роботи. А в цей час купка олігархів, яка нарешті дорвалася до державного керма, продовжуватиме своє збагачення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд розробив стратегію душити та красти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути