четвер, 30 липня 2009 20:18

Юрій Сидоренко: "Чиновники готують злам паспортної системи країни"

Автор: фото з сайту www.bagnet.org
  Юрій Сидоренко: ”Чеботар, Турчинов і Репешко повинні пояснити, навіщо непродуманими рішеннями підривають авторитет уряду і прем’єр-міністра Юлії Тимошенко”
Юрій Сидоренко: ”Чеботар, Турчинов і Репешко повинні пояснити, навіщо непродуманими рішеннями підривають авторитет уряду і прем’єр-міністра Юлії Тимошенко”

Голова Консультативної ради Консорціуму "ЄДАПС" Юрій Сидоренко розповідає про перспективи паспортної системи України.


Юрію Григоровичу, ви підняли тему про спробу замміністра Кабінету міністрів Сергія Чеботаря перепідпорядкувати собі паспортну систему країни під виглядом створення Державної імміграційної служби. Вона отримала своє продовження. У нашій редакції опинився документ, що підтверджує, що Чеботар не залишив спроб перебудувати паспортну систему. У позаминулу п"ятницю Кабінет міністрів на позачерговому засіданні прийняв чергову постанову під назвою "Питання державної імміграційної служби".

— Така постанова, як мені розповіли очевидці, що були присутні на засіданні Кабміну, дійсно була прийнята. Відбулося неймовірне. Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов, скориставшись тим, що прем"єр-міністр Юлія Тимошенко на деякий час залишила залу засідання, раптом, "з голосу", поставив на голосування питання про прийняття цієї постанови.

Подивившись цей документ, відразу стає зрозуміло, до чого прагне замміністра Чеботар, і в чому суть його афери. Згадана постанова має три ключові пункти.

Перший. Головою Державної імміграційної служби призначений генерал міліції Ігор Репешко. Раніше він очолював Державний департамент з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ.

Другий. Пункт дев"ять постанови свідчить, що МВС доручається, цитую: "Вжити заходи до утворення у складі Міністерства внутрішніх справ підрозділу, який виконує завдання, пов"язані з боротьбою з нелегальною міграцією та контролем за додержанням громадянами та службовими особами встановлених законодавством правил паспортної системи ". Тобто, Чеботар спершу говорить про те, що Державна служба займатиметься імміграцією, а зараз, виявляється, ініційована ним Служба займатиметься паспортами.

За один бланк старого зразка українського закордонного паспорта з вклеєним фото в Молдові дають на чорному ринку до 5 тисяч доларів

Вся постанова направлена на ліквідацію Державного департаменту з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, на передачу всіх питань по нелегальній імміграції МВС.

Третій ключовий момент постанови якраз говорить саме про це. У пункті четвертому цього документа сказано, що панам Репешку та Чеботарю треба, цитую: "передати до сфери управління Державної імміграційної служби державні підприємства: Державний центр персоналізації документів і підприємство "Документ".

Ось у чому сенс! Чеботар як ініціатор цієї постанови хоче забрати собі виробництво і персоналізацію всіх документів держави, які ніякого стосунку не мають до нелегальної імміграції і взагалі до імміграційної політики!

Ні в Державному центрі персоналізації, ні на підприємстві "Документ" ніколи не займалися документами для імміграційних служб. До того ж у Державному центрі персоналізації, окрім усього іншого, персоналізують свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів (тобто техпаспорти на автомобілі. — "ГПУ"), водійські посвідчення громадян України. Виходить, що тепер за цими документами слід звертатися в... імміграційну службу?

Тобто, щоб "покермувати" виробництвом чого-небудь, чиновники, схоже, готові все населення країни вишикувати в черзі за документами, поки йтиме передача тій або іншій їх номенклатурі з відомства у відомство?

— Виходить, що так. постанова дезавуює дійсні наміри чиновників і, зокрема, Чеботаря і Репешко. Цинізм авторів даного документа вражає. На словах вони згодні виконувати Указ президента, яким була заблокована передача всієї паспортної системи під егіду Державної імміграційної служби, а на ділі — гнуть свою лінію.

Будь-яке рішення про які-небудь зміни у функціонуванні паспортної системи стосується кожного повнолітнього громадянина країни

Імміграційною політикою, як такою, ніхто з них — ні Репешко, ні Чеботар — і не думають займатися! Усе, що їм потрібне, так це очолити процес видачі паспортних та інших документів усім громадянам України. Потім, під шумок, запустити в обіг схему з торгівлею старими бланками закордонних паспортів із вклеєною фотографією.

Ці бланки — ходовий товар у нелегалів, що потребують паспортних документів. Справа може виявитися прибутковою — як я вже говорив, за один бланк старого зразка українського закордонного паспорта з вклеєним фото в Молдові дають на чорному ринку до 5 тисяч доларів. Зверніть увагу, що в ланцюзі людей, що ратують за злам чинної паспортної системи в Україні, з"явився перший віце-прем"єр Олександр Турчинов.


Ви говорите про Турчинова, тому що це він ставив питання про прийняття даної постанови на засіданні Кабінету Міністрів?

— Будь-яке рішення про які-небудь зміни у функціонуванні паспортної системи стосується кожного повнолітнього громадянина країни. І ось пан Турчинов ставить питання про прийняття постанови по паспортній системі, не надаючи жодному членові Кабінету Міністрів відповідних матеріалів.

Усе відбувається мало не машинально — "з голосу". У цей час, як кажуть, Чеботар їздить по міністерствах і заднім числом погоджує ці три листи постанови. Усе це ради однієї мети — зруйнувати паспортну систему.

Невже панові Чебатарю так просто вдасться поламати всі чинні правила й увести паспортну систему країни в повний хаос?

— Знаєте, я недавно розмовляв із людиною, яка лікується п"явками. І він мені повідав цікавий факт. Тільки одна з 20 п"явок, яких ставили пацієнтові, повністю наситилася кров"ю і відпала. Усі останні пили кров, доки не луснули. Так от, у мене одне побажання панові Чеботарю: припиніть красти в держави, припиніть одурювати! Я недарма привів приклад із п"явками.

Чеботар як ініціатор цієї ухвали хоче забрати собі виробництво і персоналізацію всіх документів держави

А щодо тієї поспішності та кулуарності, з якою ці панове готують злам паспортної системи, можу сказати тільки одне: тут свою роль повинні зіграти засоби масової інформації. Чеботар, Турчинов і Репешко повинні вийти на телебачення і розповісти, що вони затіяли і що в зв"язку з цим чекає громадян України. Вони повинні пояснити, навіщо непродуманими рішеннями підривають авторитет уряду і прем"єр-міністра Юлії Тимошенко.

Складається враження, що ці держслужбовці засумнівалися в можливостях нинішнього уряду справитися зі ситуацією і готують собі відхідні шляхи, ціною провокації колапсу однієї з основних функцій держави — функції видачі документів. Тільки так можна сьогодні назвати державну діяльність Турчинова і Чеботаря. Думаю, якщо Чеботар побажає, то з ним готові будуть провести відкритий телеміст експерти з державного документообігу, представники підприємств, задіяних у процесі випуску держдокументів.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Сидоренко: "Чиновники готують злам паспортної системи країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути