пʼятниця, 08 лютого 2019 07:55

Уляну Супрун відсторонили від керівництва Міністерством охорони здоров'я

Автор: WWW.ZN.UA
  Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повноваження якої призупинив Окружний адмінсуд Києва, перервала відрядження у США. Повернулася до України, щоб розібратися в ситуації
Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повноваження якої призупинив Окружний адмінсуд Києва, перервала відрядження у США. Повернулася до України, щоб розібратися в ситуації

5 лютого Окружний адмінсуд Києва відсторонив Уляну Супрун від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я — до завершення розгляду справи про її подвійне громадянство. Перше засідання відбудеться 15 лютого. Позов до суду подав депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

"2015 року Супрун отримала громадянство України. Водночас досі перебуває в підданстві США. В Україні існує єдине громадянство", — йдеться в повідомленні суду.

Восени 2013-го Уляна Супрун із чоловіком Марком переїхала до України. Брала участь у Революції гідності, працювала в медслужбі Майдану. Згодом заснувала громадську організацію "Захист патріотів". У липні 2015-го Петро Порошенко указом надав громадянство України подружжю. За рік уряд призначив Уляну Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. В листопаді того ж року міністерство почало реформу.

"Це чергова атака на оновлення системи охорони здоров'я. Напад на всі зміни, які наша команда втілила, — написала у "Фейсбуку" Уляна Супрун, 56 років. — Це робиться руками депутата, якого свого часу спіймали на отриманні хабара (2015 року Генпрокуратура оприлюднила відео, на якому начебто зафіксована передача хабара Ігореві Мосійчуку. Йшлося про 450 тис. грн. 2016-го Верховний суд зупинив провадження й направив його до Конституційного суду. Згодом прокуратура відкликала клопотання про арешт Мосійчука. — ГПУ).

Суд уже розглядав подібні позови, та не задовольнив жоден із них. 2017-го судді прийняли дві постанови, що встановили правомірність мого призначення урядом. Ціль атак — паралізувати міністерство та замінити нашу команду на зручну для схем.

Розподіл препаратів, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗ, відбувається за підписом виконуючого обов'язки міністра. Тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження і коли медичні установи отримають ліки? На складах держпідприємств "Укрвакцина" і "Укрмедпостач" готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель. Це вакцини проти кору, ліки для онкохворих дітей та дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу або антиретровірусної терапії.

Під загрозою договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, — вакцини за кошти держбюджету 2019 року. Оскільки повноваження підписувати такі договори має тільки виконуючий обов'язки міністра".

Супрун підтримали прем'єр Володимир Гройсман, спікер парламенту Андрій Парубій, президент Петро Порошенко.

— Радикальна партія сприймає свою кампанію проти Уляни Супрун як складову передвиборчої гонки, — говорить політолог Євген Магда, 44 роки. — Намагається показати турботу про "просту людину". Медична реформа має багато прихильників. Але також і тих, хто проти.

Вдарили по людині, яка є чи найбільшим реформатором у сьогоднішньому уряді. Супрун — головна мішень людей, які мають інтереси у сфері закупівлі ліків. Вона в ній зламала багато корупційних схем.

Ідеальний вихід — парламент має нарешті призначити Супрун на посаду міністра. Тоді її не зможе відсторонити суд, а лише Верховна Рада. Людина вже два роки керує відомством як виконувач обов'язків і багато зробила за цей час.

Зараз ви читаєте новину «Уляну Супрун відсторонили від керівництва Міністерством охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути