пʼятниця, 24 грудня 2010 09:19

Україну зачищають під наступні вибори

Побиття депутатів у Верховній Раді ілюструє набагато масштабніший процес. "Регіонали" зачищали від опозиції парламентську президію так само люто, як Янукович і його команда зачищають тепер усю Україну.

Головною метою є забезпечити спокійне переобрання лідера донецьких на наступних президентських виборах. "Якщо все піде за планом, то 2015 року у Віктора Януковича не буде жодних конкурентів" — обмовився нещодавно керівник його адміністрації Сергій Льовочкін. Прозвучало зловісно.

1999 року вбивство В'ячеслава Чорновола забезпечило непопулярному серед виборців Леоніду Кучмі бажані для нього політичні розклади на тодішніх президентських виборах. Адже мати комуніста Петра Симоненка за головного суперника насправді означало не мати такого взагалі. Подібний безальтернативний варіант є  метою Януковича та його оточення.

Якщо виходити з результатів минулих виборів, то 2015-го реальних суперників у Януковича могло би бути двоє — Тимошенко й Тігіпко. Тому тепер реалізують сценарій їхньої нейтралізації.

Депутатів Тимошенко лупцювали у Верховній Раді стільцями. Щодо неї самої роль ударного інструменту виконують прокуратура, суди, СБУ, міліція. Уся міць силового державного апарату спрямована на руйнацію БЮТу як політичної сили й деморалізацію його прихильників. Тимошенко висить на гачку кількох кримінальних справ, переслідують її соратників, розвалюють партійні організації.

Тігіпко як політик нищить себе переважно сам. Спочатку він увійшов до влади, чим  ототожнив себе з нею. Потім президентська команда майстерно використала ситуацію довкола Податкового кодексу: Тігіпко отримав імідж ворога малого й середнього бізнесу. Остаточно добити Тігіпка має його участь у проведенні непопулярної пенсійної реформи — для того його туди й перекинули.

Діяти проти інших потенційних суперників Януковича будуть, виходячи з ситуації. Наприклад, щодо Арсенія Яценюка, якщо його рейтинг почне підніматися до небезпечної для влади позначки.

Зачистка України стосується не лише політиків. Допомогти зростанню реального конкурента Януковича можуть розвинуте громадянське суспільство та непідконтрольні засоби масової інформації. Тому таку активність щодо журналістів і громадських діячів розвинуло СБУ та інші силові органи. Залякування й переслідування вже стали повсякденною справою.

Протидіяти цій тотальній зачистці можна єднанням опозиції, громадянського суспільства та незалежної преси. "Разом нас багато — нас не подолати!" — це гасло стає актуальним, як і 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Україну зачищають під наступні вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути