четвер, 04 червня 2009 18:45

Україну визнали найкорумпованішою державою у світі

Міжнародна організація "Транспаренсі інтернешнл" визначила Україну найкорумпованішою державою у світі.

Вона посідає чільне місце в рейтингу "Барометр глобальної корупції-2009". Керівник проекту Ради Європи та Євросоюзу з протидії корупції в Україні Роман Шлапак, 34 роки, наголошує на тому, що Верховна Рада вкотре відклала розгляд антикорупційного пакету законів.

Чи справедливе таке місце в корупційному рейтингу?

— Я би не сказав, що в Україні люди більше хочуть давати хабарі, ніж у Росії чи Азербайджані. Згідно з соцопитуваннями, готові це робити 55 відсотків. А 2003 року таких було 70 відсотків.

Як можна реально протидіяти корумпованості посадовців?

— От Верховна Рада вкотре відклала розгляд антикорупційного пакету законів. А в ньому йдеться про те, що треба не тільки запровадити жорсткіше покаранння за хабарництво, а й створити ефективну систему протидії йому.

Інша проблема — в Україні неефективна система декларування майна. Ніхто не перевіряє ті декларації, немає належного методу. Посадовці, які брешуть у деклараціях, — безкарні. Системи реагування немає.

Також треба попереджувати ситуації конфлікту інтересів. Адже суспільство утримує на свої податки держслужбовців, а потім ще й платить їм хабарі. Бізнесмени фактично платять податок на корупцію. Якщо держслужбовець отримує певну зарплату, а його спосіб життя набагато перевищує цю зарплату, — то треба ж це перевіряти.

Який ваш прогноз щодо зменшення корупції в Україні?

— Ситуація не зміниться одразу й в усьому. Але якщо Україна хоче бути частиною європейського клубу, то повинна намагатися жити за його правилами. Треба виробити систему, за якої хабарництво стало би більш ризикованим і менш привабливим. Корупція заповнює порожнини законодавства. Скажімо, не ухвалюють новий закон про держзакупівлі. А ця галузь у зоні великого корупційного ризику, на цьому можна багато нагріти.

З іншого боку, корупцію можна знизити засобами, які не вимагають змін у законодавстві. Впровадженням електронних черг, поштового зв"язку тощо. Тобто зменшенням контактів між тими, хто може потенційно взяти, й тими, хто може дати хабара.

Зараз ви читаєте новину «Україну визнали найкорумпованішою державою у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути