четвер, 05 листопада 2009 18:45

"Українським лікарям доплатять наднормові за боротьбу з епідемією"

Автор: фото з сайту www.timoshenko.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко розпорядилася позбавляти ліцензій аптеки, які спекулюють на ліках
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко розпорядилася позбавляти ліцензій аптеки, які спекулюють на ліках

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко на селекторній нараді з головами областей попередила: тих чиновників, які несерйозно поставляться до протиепідемічних розпоряджень Кабміну, чекає велике розчарування. Аж до відставки.

Грип відвойовує собі все нові території України. До Західного регіону і Києва, де перевищений епідемічний поріг, додалися ще 10 областей: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Одеська, Полтавська, Сумська і Чернігівська. Прем"єр доручила місцевим керівникам запровадити карантин. Зокрема, заборонити проведення масових заходів і тимчасово закрити навчальні заклади і дитячі сади.

Пересічні українці, послухавши поради лікарів, почали звертатися за медичною допомогою при перших симптомах застуди. Відповідно, у лікарнях і поліклініках утворилися чималі черги. Ліквідовувати їх — першочергове завдання місцевих чиновників, вважає Тимошенко. Для цього потрібно відкрити додаткові кабінети, а, якщо лікарі не справляються, можна підключити студентів останніх курсів медзакладів. І їм хороша практика, і лікарям підмога.

Українським лікарям за кожну наднормову годину доплатять. Те ж стосується медиків, які захворіли після контакту з пацієнтами. Для цього уряд перерахував Закарпатській області 5,1 млн грн, Івано-Франківській — 5,7 млн, Львівській — 10,5 млн, Рівненській — 4,7 млн, Тернопільській — 4,5 млн, Хмельницькій — 5,5 млн, Чернівецькій, — 3,7 млн.

Юлія Тимошенко критикує роботу аптек. Щойно почався ажіотаж навколо противірусних і захисних засобів, ціни на них у багато разів зросли.

Прем"єр на селекторній нараді ще раз підкреслила: аптеки, які спекулюватимуть на ліках, позбавлять ліцензії. На сьогоднішній день податкова адміністрація заарештувала рахунки на 15 млн грн аптечних підприємств, які працювали з порушеннями. Крім того, видані санкції на арешт семи осіб, причетних до спекуляцій із ліками в період епідемії.

— Увечері мені доповісти про позбавлення цих фірм ліцензій, — заявила Юлія Тимошенко. — Ніякої поблажки. Позбавити і більше не повертати.

Всю партію промаркують "Не для продажу"

Препарат "Таміфлю", який напередодні прибув зі Швейцарії, вирішили не давати аптекам, а направити відразу в лікарні. А щоб у когось не було спокуси збути препарат "наліво", з"явилася ідея промаркувати всю партію штампом "Не для продажу". До речі, прем"єр нагадала, що ці ліки категорично не можна застосовувати для профілактики грипу. І взагалі, вживати швейцарські пігулки можна тільки в тому випадку, якщо їх призначив лікар.

Для вирішення питання з нечистими на руку приватними аптеками потрібно створити державну систему аптечних мереж. Вони, за задумом Юлії Тимошенко, розміщуватимуться на територіях поліклінік, лікарень, лікувальних закладів державної форми власності.

Якими б ефективними не були заходи проти грипу, які вживає Юлія Тимошенко, її політичні опоненти знаходять приводи для докорів.

Добалакалися до того, що епідемія почалася через з"їзд "Батьківщини", який зібрав на київському Майдані сотні тисяч людей. На селекторній нараді Полтавський губернатор Валерій Асадчев теж висловив думку, що грип розповсюджується, зокрема, "через такі наради".

У цілому робота Кабміну приносить результати, визнає місія Всесвітньої організації охорони здоров"я, що прибула в Україну. За словами представника ВООЗ Грегорі Хартла, український уряд у боротьбі з епідемією діяв грамотно:

— Поки що є тільки одна підтверджена смерть (від вірусу свинячого грипу. — "ГПУ"), але там зараз розгорнута велика робота боротьби з грипом. Оперативне рішення з припинення занять у школах, рекомендації щодо скасування проведення масових заходів — усе це, безумовно, сприяло зменшенню темпів розповсюдження вірусу.

Зараз ви читаєте новину «"Українським лікарям доплатять наднормові за боротьбу з епідемією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути