Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2011 10:16

Український працівник найдешевший у Європі

Частка оплати праці у собівартості вітчизняного товару коливається у межах 10–12%. У країнах Європи — 40%, а у високотехнологічних галузях доходить до 60.

— Український працівник найдешевший у Європі, — каже директор соціальних програм Центру Разумкова 61-річна Людмила Шангіна. — Можливо, ще молдовські можуть "конкурувати" з нами. Аби зрозуміти, чому люди отримують мало грошей за свою працю, досить проаналізувати офіційні документи, які наша держава надає потенційним інвесторам. Серед конкурентних переваг нашої держави одне з перших місць посідає дешевизна робочої сили. Влада побудувала чудову для себе економічну модель: старі технології, дешевий працівник і дармові природні ресурси. Економіка орієнтована на зовнішній ринок, бо в країні нема достатнього рівня споживання. Невисока ціна продукції металургії — ключової складової експорту — також тримається виключно на дешевій робочій силі. Особливо з цього радіють наші виробники. Держава й великий капітал тісно пов'язані, щоб захищати прибутки олігархів. Багатій Дмитро Фірташ очолює Об'єднання організацій роботодавців України. Цей спільний орган веде переговори з профспілками та державою щодо так званих "тарифних" угод, які й визначають розміри зарплат.

Така модель економіки не потребує висококваліфікованих спеціалістів, які виробляли б товар із високою доданою вартістю. Серед оголошень про роботу більше пропозицій для зварювальників, аніж для інженерів. Саме тому в нас знижується якість освіти. Спеціалісти, якщо не виїжджають за кордон, то в кращому разі працюють у філіях закордонних компаній. Це робить із нас країну третього світу в Європі.

Нічого не зміниться доти, доки люди не усвідомлять себе громадянами і не відвоюють свого права на гідний рівень життя. За останні роки у нас не було жодного серйозного галузевого страйку, не кажучи вже про загальнонаціональний. Чорнобильці, афганці й інші соціальні групи борються за свої пільги. Це правильно. Але мало боротися за якесь окреме право. Доки всі не захочуть — нічого не вийде. Потрібна загальна солідарність. І не лише кричати: "Такий-то — наш президент!", а "Захищаймо наші права!".

Зараз ви читаєте новину «Український працівник найдешевший у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути