четвер, 14 січня 2021 06:51

Україні можуть дати кредит попри зрив реформ

11 січня місія Міжнародного валютного фонду поновила роботу в Україні. Має переглянути умови співпраці. Через пандемію діятиме в онлайн-режимі.

9 червня 2020-го фонд затвердив програму кредитування для України — $5 млрд на 18 місяців. $2,1 млрд отримали одразу. До кінця року мали надійти ще дві частини по $700 млн. Але виплати заморозили через рішення Конституційного суду. 27 жовтня він визнав недійсною статтю Кримінального кодексу про недостовірне декларування доходів посадовцями. Згодом Верхов­на Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню у звітах про прибутки, значно її послабивши.

— Очікуємо продуктивних перемовин. Уряд підтримує курс реформ і послідовно впроваджує європейські норми, — каже прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, 45 років. У грудні він говорив, що сподівається на транш у лютому-березні 2021-го.

— Перегляд програми стосується виконання наших зобов'язань, — розповідає економіст Борис Кушнірук, 55 років. — Україна не змогла вчасно провести судову реформу. Тож представники Фонду спілкуються з владою про новий термін її впровадження. Верховна Рада ухвалила державний бюджет із роздутим дефіцитом (246,35 млрд грн — майже 5,5% ВВП. — ГПУ) та перебільшеними прогнозами дохідної частини (1,092 трлн грн. — ГПУ). Місія ставить питання — коли планується перегляд державного кошторису? Які видатки можуть скоротити?

МВФ вимагає незалежності Національного банку, реформування енергетичного сектора. А також судової та медичної реформ, які з подання президента Зеленського фактично блокуються.

Та МВФ може закрити очі на цей саботаж. Надати транш, щоб під час пандемії не постраждали українці. Однак може й проявити принциповість. Скоріш за все, Україна отримає частину кредиту в лютому-березні як заохочення.

Без підтримки від МВФ дефолту не буде. Україна має чим покрити свої кредитні зобов'язання. Золотовалютних резервів вистачає. Та без грошей фонду не зможемо профінансувати дефіцит бюджету. Найближчий транш піде саме на це.

Зараз ви читаєте новину «Україні можуть дати кредит попри зрив реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути