пʼятниця, 15 червня 2018 07:20

Українцям небезпечно їхати на Кубок світу в Росію

Міністерство закордонних справ України не рекомендує українцям їхати на Кубок світу з футболу в Російську Федерацію. Заяву опублікували 15 травня.

"Перебування громадян України на території РФ пов'язане із серйозними загрозами для особистої безпеки. Російські силові структури та каральні органи вдаються до затримань і звинувачень у шпигунській або теро­ристичній діяльності. Розпалювання силами кремлівської пропаганди антиукраїнських настроїв — додатковий фактор ризику. Будь-який вияв своєї приналежності до України може спровокувати цілеспрямовану агресію з боку російських фанатських угруповань. Більшість із них не приховують ворожого ставлення до українців", — йдеться в заяві.

МЗС також закликає закордонних партнерів політично бойкотувати Кубок світу.

— Кожному українцю на території Росії загрожує небезпека, — говорить дипломат Олександр Хара, 41 рік. — РФ не раз викрадала українців, використовувала як заручників. Подібне може статися і з особами, які планують їхати туди дивитися футбол.

Нехай не ображаються, що коли повернуться в Україну, Служба безпеки матиме до них питання. Російські спецслужби можуть завербувати когось з українців і змусити працювати проти своєї держави.

Поїздки в Росію за умов війни — безвідповідальні. Якщо здоровий глузд від подорожі до країни-агресора не врятує, і вас там затримають правоохоронці, найперше — зверніться до дипломатичних представництв України в РФ. Маємо посольство в Москві та консульство в Санкт-Петербурзі. Наші дипломати намагатимуться допомогти. Але це важко. Росія неправова і недемократична держава. Інструментів для захисту українців на її території обмаль. Консули й дипломати не можуть суттєво допомогти затриманим. Їх до бранців навіть не пускають.

МЗС почало запізно закликати західних партнерів бойкотувати Кубок світу. Для такої дипломатичної роботи потрібен щонайменше рік.

Зараз ви читаєте новину «Українцям небезпечно їхати на Кубок світу в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути