Ексклюзиви
понеділок, 12 травня 2008 16:32

"Українці все більше подорожують Україною"

  Дмитро Заруба: ”Південне узбережжя Криму та Керченська протока — на межі екологічної катастрофи”
Дмитро Заруба: ”Південне узбережжя Криму та Керченська протока — на межі екологічної катастрофи”

Президент Всеукраїнської молодіжної туристичної хостел-асоціації Дмитро Заруба, 33 роки, каже, що держава не сприяє розвитку туризму в Україні.

Де найбільше відпочивають українці цьогоріч?

— Якщо в Україні, то на чорноморському та азовському узбережжях. А із закордонних країн найчастіше обирають Єгипет та Туреччину. Більше останню, бо від недавна єгипетський відпочинок подорожчав.

Сьогодні є проблеми із Кримом. Його південне узбережжя та Керченська протока перебувають на межі екологічної катастрофи. Втім, наших туристів це не лякає — їх не меншає.

Вітчизняним турфірмам вигідніше вивозити українців за кордон чи завозити іноземців до України?

— Вигідніше працювати на виїзний туризм. Бо коли туроператори продають путівки за кордон, то не сплачують податок на додану вартість. А фірми, що займаються в нас внутрішнім туризмом, організовують поїздки Україною, досі сплачують ПДВ на загальних умовах. Це безглуздя — все повинно бути навпаки. Держава має підтримувати саме внутрішній туризм.

Чи стимулюють якимось чином?

— Дуже погано. Перед початком нового туристичного сезону держава майже не виділяє грошей на проведення інформаційних кампаній, розповідей про цікаві місця в Україні, не підтримує нових туристичних проектів. Нині український туризм просувають або самі туристичні компанії, або громадські організації. І це незважаючи на те, що 2008-й указом президента проголошено роком туризму в Україні.

Чи зростає інтерес українців до подорожей країною?

— Так, дуже. Поменшало європейських держав, куди можна було їздити без віз. Певною мірою для країни це добре. Наші люди вкладають гроші в розвиток українських регіонів, а не витрачають за кордоном.

Крім традиційних подорожей на море, українці активно їдуть на весняний та літній відпочинок до Карпат. Узимку там бракувало снігу, отож місцеві підприємці намагаються компенсувати це організацією літнього відпочинку. Влаштовують тури зі спеціально розробленими пішохідними та кінними маршрутами, спусками гірськими річками — і все це з елементами традиційних західних обрядів. Людей це приваблює.

Багато хто хоче поїхати до Чорнобиля

Найпопулярнішими сьогодні серед українців є так звані тури вихідного дня. Вітчизняні турфірми влаштовують такі до Львова, Ужгорода, Одеси, Івано-Франківська тощо. Цікавить навіть Донеччина. Багато туристів їде до Святогірської Свято-Успенської лаври.

Загалом туристично привабливим є те місце, де наявні три складові: історичні об"єкти, розвинена інфраструктура та регіональна "родзинка". Наприклад, усе це зараз має Кам"янець-Подільський Хмельницької області. Туди їдуть дедалі активніше. Це місто — яскравий приклад того, як місцева влада йде назустріч підприємцям та просуває свій регіон. Там проводять цікаві заходи, будують готелі. Наприклад, організували Фестиваль повітряних куль. Це правильно, бо для розвитку туризму у своєму регіоні місцеві власті повинні мислити творчо.

Які найбільші проблеми туристичної галузі?

— Головна — неналежна якість туристичних послуг. І немає за цим чіткого контролю. Ну й недостатня популяризація внутрішньоукраїнського відпочинку. Ніхто не пояснює, чим саме приваблива Україна влітку. Тому вітчизняним турфірмам важко втримати клієнта.

Ще одна проблема — у Криму зараз не створюють умов для появи недорогих готелів.

В якому стані нині перебуває туристична інфраструктура?

— Відомчі санаторії та пансіонати — у жахливому стані. Пристойні лише приватні готелі. А місцева влада цим не переймається, навіть перспектива проведення футбольного чемпіонату Євро-2012 не допомагає. Владу цікавить переважно власний заробіток та можливість спокійно піти на пенсію.

За даними рейтингу конкурентоспроможності у сфері туризму, Україна посідає 77 місце. Чому так склалося?

— У тих же Туреччині чи Єгипті підприємцям надають пільги при будівництві готелів. Там немає жодних адміністративних бар"єрів. Не потрібно чекати місяцями документів на дозвіл будівництва, немає зайвих перевірок. Тому ці країни й розвиваються як туристичні регіони. В Україні ж державна політика у туристичній сфері нерозвинена. Немає плідної співпраці між державою та підприємцем.

Наскільки активно з початком нового сезону Україну відвідують іноземні туристи?

— Їх більшає. Найпривабливішими для іноземців є Київ, Львів та Одеса. За ними — Крим та Івано-Франківськ. У Криму іноземних туристів переважно цікавлять Ялта та Алупка. В Києві Софійський собор, Києво-Печерська лавра, Пирогово. Найбільш мобільні іноземці подорожують усією Україною. Це переважно молодь.

Дуже цікавить іноземців й екстремальний туризм. Багато хто хоче поїхати до Чорнобиля. Цього сезону популярнішим стає так званий зелений чи сімейний туризм — проживання в родині.

Що в Україні спричиняє проблеми іноземним туристам?

— Майже немає туристичних інформаційних центрів, де можна було б дізнатися про цікаві місця того чи іншого регіону. За кордоном такі є на кожному кроці. Бракує також і достатньої кількості пристойних готелів за нормальними цінами. Існує й мовний бар"єр: якщо іноземець не розмовляє російською чи українською, йому важко. Все це значно знижує рейтинг туристичної спроможності України.

Зараз ви читаєте новину «"Українці все більше подорожують Україною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути