Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 06:20

Україна заблокувала в ООН зняття санкцій із Росії

Україна заблокувала ініційований Москвою проєкт резолюції Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй "Декларація солідарності перед викликами, створеними коронавірусом". Він передбачав скасування санкцій.

"За шляхетною назвою є багато правильних речей і одна маніпуляція. Вона може мати стратегічні руйнівні наслідки для системи міжнародної безпеки. Це запуск скасування міжнародних санкцій, — пише міністр закордонних справ України 38-річний Дмитро Кулеба у фейсбуку. — Ніщо не заважає співробітництву держав для боротьби з коронавірусом і подолання його наслідків. Тому намагання зловживати гуманітарними цілями — очевидна маніпуляція Росії. Прагнуть підкласти міну під обмеження за грубі порушення міжнародного права. В тому числі за російську агресію проти України. Київ підтримує кожне зусилля, спрямоване на боротьбу з коронавірусом. Схвалюємо іншу резолюцію ­Генасамблеї ООН на цю тему, що не містить маніпуляцій".

— Людство входить у реалії пандемії та наближається до економічної кризи. Дивно, якби Росія не скористалася цим, не закликала до моральності та згуртованості для вирішення своїх політичних проб­лем, — каже експерт із міжнародних відносин і безпеки Олексій Куроп'ятник, 60 років. — У такий час можна досягти свого. Країни будуть у роздумах. Вагатимуться, чому віддати перевагу — власному добробуту чи стримуванню Росії санкціями? Кремль може домогтися часткового чи й повного скасування.

США та їхні союзники мають запропонувати зняття санкцій із Росії, якщо президент РФ Володимир Путін завершить військове вторгнення в Україну, вважають колишні американські посли в Україні Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Гербст.

"Пов'язана з коронавірусом криза може дати несподівану можливість вирішення єдиної гарячої війни в Європі. Оскільки поширення хвороби й падіння цін на нафту дедалі більше позначається на Кремлі, — пишуть дипломати у спільній статті на сайті "Нейшнл Паблік Редіо". — Санкції допомогли знизити економічне зростання Росії на 1 відсоток щорічно, починаючи з 2014-го. Ціни на сиру нафту, основу її економіки, нині сягнули 18-річного мінімуму. Глобальна криза, що насувається, завдасть іще одного удару. Москва потребує припинення санкцій. Вихід Росії з високовартісної війни в Україні — це спосіб зняти обмеження".

Зараз ви читаєте новину «Україна заблокувала в ООН зняття санкцій із Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути