Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2021 07:00

Україна гарантує права кримським татарам

Верховна Рада 1 липня ухвалила закон про корінні народи України. Документ підтримали 325 депутатів. Проголосували всі парламентські фракції і групи, за винятком "Опозиційної платформи — За життя".

Корінний народ — це етнічна меншість, що сформувалася на території України. Є носієм самобутньої мови й культури та не має власної держави за межами країни. Закон визнає корінними народами кримських татар, караїмів і кримчаків. Гарантує їм право розвитку традицій, створення освітніх закладів і вивчення мов. Захищає від геноциду. Сприяє представництву в органах влади.

Найчисельніший корінний народ — кримські татари. На території України живуть майже 300 тис. осіб. Караїмів — 1200. Кримчаків — 400. Всі три корінні народи переважно мешкають на території Криму. Півострів є для них історичною батьківщиною.

— Ставлення України до проб­лем корінних народів змінилося 2014 року після анексії Криму. Держава почала захищати не лише свою територіальну цілісність, а й право кримських народів на самовизначення, — каже публіцист Віталій Портников, 54 роки.

— До проблем кожного корінного народу треба підходити окремо. Держава має розробити комплекс політичних і культурних заходів, щоб допомогти кримськотатарському народові зберегти ідентичність. Міг би допомогти діалог із Туреччиною, яка є колискою культури частини цього народу, що переселилася туди після завоювання Криму Російською імпе­рією 1783 року. Стосовно кримчаків на часі серйозний діалог з Ізраїлем. Це одна з груп єврейського народу, яка практично зникла. В Ізраїлі докладають зусиль, щоб зберегти пам'ять про їхню спадщину. Литва проявляє увагу до караїмів. Намагається зберегти їхню ідентичність. Представники народу мешкають в околицях литовського міста Тракай.

— До 2014 року Крим був заповідником прорадянських настроїв. На корінні народи звертали увагу лише під час загальноукраїнських виборів, — говорить публіцист 37-річний Павло Казарін. — У Головне управління Служби безпеки України в Криму ніколи не брали кримських татар. Вважали їх нелояльними. Під час військових навчань імітували вторгнення на півострів третьої країни. Чорноморський флот був союзником, а кримські татари — незаконними збройними формуваннями, які треба знешкодити. Тож прийняття закону про корінні народи — виправлення помилки, якої припустилася Україна.

Без закону було б важко домогтися навіть розмови про створення Кримськотатарської національно-територіальної автономії на окупованому півострові. Наступним кроком має бути легалізація органів самоврядування кримських татар — парламенту Курултаю й уряду Меджлісу. Потім внесення змін до розділу 10 Конституції, що відповідає за Автономну Республіку Крим.

Зараз ви читаєте новину «Україна гарантує права кримським татарам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути