четвер, 25 лютого 2021 06:06

Україну не запросили на Мюнхенську конференцію з безпеки

— Володимир Путін хоче послабити Європейський Союз і НАТО. Кремлю простіше погрожувати окремим державам, ніж сильній та об'єднаній спільноті. Тому захист суверенітету й територіальної цілісності України залишається критично важливим для нас, — говорить президент США 78-річний Джозеф Байден на 57-й Мюнхенській конференції з безпеки 19 лютого.

— Коли йдеться про суверенітет і територіальну цілісність України, ми не досягли прогресу останніми роками. Мінський процес — це дипломатичний інструмент. Він не був успішний. Потрібен жорсткий порядок денний стосовно Росії, — каже канцлерка Німеччини 66-річна Анґела Меркель.

Цьогоріч безпекова конференція відбулася онлайн через коронавірус. Лідери країн обговорювали зміну клімату, пандемію і тероризм. Україну, Росію, Китай і країни Близького Сходу не запросили. Взяли участь президент Франції Еммануель Макрон, секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш, засновник компанії "Майкрософт" Білл Гейтс і директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреісус.

— На жаль, Україна не вагомий гравець у сфері трансатлантичної безпеки. Тому не брала участі в Мюнхенській конференції, — говорить експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 42 роки. — Найважливіші повідомлення прозвучали від Байдена. Його попередник Дональд Трамп жорстко критикував Європу в галузі безпеки. Пропонував, щоб Америка йшла своїм шляхом. Не пов'язувала його з Європою. Байден дав зрозуміти, що США лишаються частиною західного світу. Підтримуватимуть трансатлантичну єдність. Його адміністрація розуміється на ситуації в Україні. Це добре для нас.

"Мюнхенська конференція — насамперед діалог лідерів США та Євросоюзу. Тому не передбачає присутності росіян, — пише публіцист 53-річний Віталій Портников для "Радіо Свобода".

— Коли хтось нагадує Кремлю про необхідність дотримуватися норм міжнародного права або поважати права власних громадян, російське керівництво сприймає це як ворожий випад. У світі, де факти доступні кожному, Путіну нічого робити. Йому нема про що сперечатися з Байденом або Меркель. Президент РФ зустрічається тільки з тими, хто захоплено дивитиметься йому в обличчя чи залежить від нього. З Олександром Лукашенком і Віктором Медведчуком, наприклад.

Росія змінює ставлення до цивілізованого світу. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров погрожує Євросоюзу повним розривом у разі продовження санкційної політики. Він не жартує".

Зараз ви читаєте новину «Україну не запросили на Мюнхенську конференцію з безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути