Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 07:00

"Україні вигідно постачати на Донбас свої товари"

— Мешканці ОРДЛО ментально відділилися від України. Це не просто окуповані українці, а спільнота, що шукає свого нового визначення, — каже виконавчий директор Українського інституту майбутнього 37-річний Віктор Андрусів на презентації проєкту "Гібридний мир: майбутні сценарії війни на Донбасі" 22 вересня.

Саме гібридний мир експерти установи вважають найімовірнішим на найближчі п'ять років. Це означає можливість певного прогресу в безпеці, економічній і гуманітарній співпраці з непідконтрольними територіями. Політична реінтеграція буде заморожена й відкладена.

Компанія "Нью імідж маркетинг груп" у жовтні торік на замовлення Інституту майбутнього провела соцопитування мешканців окупованих районів Луганщини й Донеччини. 65% уявляють мир у складі РФ, 19% — у складі України і 14% у статусі незалежних держав.

— Сценарій "Гібридний мир" можна розглядати як проміжний до бажаного — повернення на прийнятних для України умовах, — продовжує Андрусів. — Місцеві вибори на непідконтрольних територіях повинні стати логічним переходом до політичної інтеграції, не початковим кроком. Першочергове завдання — визначення і втілення механізмів безпеки. Підтвердженням готовності Росії до цього буде скасування масової видачі паспортів РФ громадянам України.

— Ідеального сценарію немає. Доведеться вибрати кращий із поганих, — каже експерт із виборчих процесів Інституту майбутнього 48-річний Ігор Попов. — Шість років ми зберігали статус-кво. Зупинили агресію, домоглися санкцій проти Росії. Але цей сценарій себе вичерпав. Після перемоги Зеленського його команда оголосила мир своїм пріоритетом. РФ зрозуміла це як готовність до швидких беззаперечних поступок. Весь рік нас готували до місцевих виборів в ­ОРДЛО. Навіть українська влада заявляла, що в жовтні там відбудеться голосування. Це несе ризики для суверенітету України. Росія намагається перевести війну у внутрішній конфлікт. Прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом допоможе Москві повернутися на міжнародну арену. Застерігаємо від цього сценарію.

Для "гібридного миру" треба спочатку вирішити безпекові питання. Наступним етапом буде економіка. В українських інтересах — постачати Донбас нашими товарами. Потім почати легально закуповувати товари з непідконтрольних територій. Ставити питання повернення законних прав власності щодо місцевих "націоналізованих" підприємств. Лише після цього можна починати політичний діалог. Але — з мирним населенням, а не з людьми, які вчора стріляли.

Зараз ви читаєте новину «"Україні вигідно постачати на Донбас свої товари"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути