середа, 14 червня 2006 18:12

"Українці терпиміші до етнічних меншин, ніж поляки"

  Петро Бальцерович: ”У вас змішалося багато культур”
Петро Бальцерович: ”У вас змішалося багато культур”

Професор Варшавського інституту сходознавства Петро Бальцерович, 42 роки, каже, що культура кожної етнічної меншини збагачує країну та радить запровадити в Україні двомовність.


Наскільки важливою є багатокультурність для сучасної країни?

— Багатокультурність — це рівноправне співіснування різних культур та етнічних груп. Без неї неможливо будувати демократію. У Західній Європі всі давно живуть за таким принципом. Етнічна більшість не має права виключати етнічні меншини з політичного процесу та публічного життя.

В Україні це є?

— У вас багатокультурність розвинена краще, ніж у Польщі. В Україні більші культурно-етнічні групи. До того ж поляки менш терпимі до нацменшин, ніж українці. Більшість у нас звикла до ідеї, що Польща — це етнічний моноліт. Тобто, країна однієї нації. Але це не так — є і німці, й українці. Та поляки вважають, що інші народи повинні залишити територію країни. Тобто, наша держава має бути лише для поляків. Існують навіть націонал-фашистські ідеології, які на цьому спекулюють.

Україна ж була частиною Радянського Союзу. Тому будувати справжній етнічний моноліт не було можливості. У вас змішалося багато культур: українська, російська татарська, білоруська. Тож державна політика була спрямована на розвиток різних етнічних груп.

Можливо, Україні краще бути як Польща?

— Ні. Тоді Україна може втратити свій потенціал. Бо в кожної етнічної меншини — своя культура та модель життя, яка збагачує країну. Для вашої держави взагалі була б корисною двомовність.

Що ви маєте на увазі?

— У вас люди розмовляють двома мовами — російською та українською. Помітно, що держава намагається диктувати громадянам свої умови. Та влада не має вказувати людям, якою мовою спілкуватися.

Багато хто з українців боїться, що російська мова загрожує втраті української ідентичності. Насправді ж національна свідомість залежить не тільки від мови. Якщо всі громадяни України одночасно вчитимуть українську та російську мови, то вам легше буде домовлятися з сусідами. Двомовність завжди корисна. Бо одна мова відкриває лише один світ.

Зараз ви читаєте новину «"Українці терпиміші до етнічних меншин, ніж поляки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути