Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 00:35

Угорщина створює підґрунтя для територіальних претензій до України

  Вивіски в місті Берегове — переважно угорською мовою. У кіосках продають угорські газети. Більшість місцевих жителів живуть за будапештським часом. На дверях деяких крамниць години роботи вказані з приміткою ”за київським часом”
Вивіски в місті Берегове — переважно угорською мовою. У кіосках продають угорські газети. Більшість місцевих жителів живуть за будапештським часом. На дверях деяких крамниць години роботи вказані з приміткою ”за київським часом”

— Присягаю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищатиму і служитиму Угорщині. Хай допоможе мені Бог, — кажуть громадяни України в угорському консульстві в містечку Берегове на Закарпатті.

Відео присяги оприлюднило інформаційне агентство "Укрінформ". Після неї новоспечені "угорці" піднімають по келиху шампанського, співають гімн Угорщини, а за кадром лунає голос дипломатів Будапешту: "Приховуйте від державних структур України отримання угорського громадянства".

— Покажу відеозапис керівникові угорського міністерства закордонних справ Петеру Сійярто. Скажу, що консулу нічого робити на Закарпатті. Нехай видає паспорти угорським громадянам у Будапешті, — говорить міністр закордонних справ України 50-річний Павло Клімкін. — У нас є два шляхи: співпраця чи дорога в нікуди. Вибір за угорськими колегами. Але одне ми впроваджуватимемо послідовно. На Закарпатті буде більше України. Щороку. І ми цього обов'язково досягнемо.

— Події минулого тижня зайшли дуже далеко та переступили усі писані та неписані правила міжнародного права і дипломатії. Українські спецслужби провели операцію в консульстві Угорщини, яка є членом НАТО, — каже міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, 39 років. — Подвійне громадянство поширене в Європі. Якщо Україна справді хоче рухатися в бік ЄС, не може ставити під сумнів таку інституцію. Якщо українська сторона вишле консула Угорщини, це не залишиться без пропорційної відповіді з нашого боку. Але є надія, що цього можна уникнути.

— Провокативні дії Угорщини — це системна принципова політика, — каже експерт з міжнародних питань Олександр Хара, 42 роки. — Вона блокує українські ініціативи в рамках Північноатлантичного альянсу, по­грожує загальмувати наше зближення з Європейським ­Союзом.

При владі у Будапешті є досить одіозні люди. Прем'єр-міністр Віктор Орбан їздить на поклін до Путіна. В енергетичному та фінансовому плані вони залежать від Росії.

Дії на Закарпатті направлені й на внутрішнього споживача. В Угорщині скоро вибори, тож штучно підігрівають суспільний інтерес до таких тем. Ідея про угорську імперію витає в повітрі. Але член НАТО і Євросоюзу не може зазіхати на українські території. З іншого боку, угорський виборець подібні популістські лозунги сприймає добре.

Україна повинна робити все, щоб такі провокації на нашій території були неможливі. Мають працювати спецслужби.

На Заході є питання до угорської влади. Євродепутати звинуватили її у згортанні демократії і свободи слова. Маємо активно підключитися. Надати докази, що Будапешт проводить агресивну політику на нашій території. Наполягати на покаранні. Допомогти нам можуть і США. Угорщина залежить від американської безпекової парасольки.

— Угорське законодавство, як і наше, дозволяє надавати громадянство іноземцям, — говорить дипломат 46-річний Богдан Яременко. — У цьому сенсі Будапешт нічого не порушував. Проблема в тому, що Україна є менш приваб­ливою, ніж сусідня держава. Члени угорської меншини отримують другий паспорт, щоб мати більше можливостей у ЄС.

Будапешт роздає громадянство надто масово. Це може бути підґрунтям для територіальних претензій. Київ це підозрює, але не може довести. Зйомка в угорському консульстві не є однозначним аргументом. Угорці говоритимуть, що Україна проводить спецоперації на території їхніх дипломатичних установ. Ми не маємо права на такі кроки без їх дозволу.

У місцевих депутатів із Закарпаття виявили угорські паспорти

Четверо місцевих депутатів із ­Закарпаття й заступник мера міста Чоп мають угорські паспорти. Вони потрапили до бази неурядового центру "Миротворець", який займається злочинами проти національної безпеки України.

Ідеться про Йосипа Фовріша, Адальберта Брауна, Степана Гала і Кароля Беркі, які є депутатами місцевих міських рад. А також про Оскара Балога — заступника міського голови міста Чоп.

— Усі дані про наявність у вказаних громадян України незаконного угорського громадянства підтверджені, — йдеться в повідомленні центру.

"Верховна Рада зобов'язана прийняти законний механізм реагування держави на такі дії громадян, — написав із цього приводу у "Фейсбуку" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука, 54 роки. — Замовчування владою проблеми призводить лише до виникнення чергової кризи. У Криму перед окупацією теж багато років роздавали російські паспорти. Годі загравати з угорською владою, яка публічно й брутально зневажає закони України".

Сергій ДЕМЧУК

Зараз ви читаєте новину «Угорщина створює підґрунтя для територіальних претензій до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути