вівторок, 05 листопада 2019 07:50

У Золотому почали другий етап розведення військ

У селищі Золоте-4 Луганської області почався другий етап розведення військ. 2 листопада українські військові демонтують фортифікації і проводять розмінування.

Відвід військ має завершитися за три тижні. 29 жовтня сторони відійшли на кілометр углиб.

У Золотому ввели "жовтий" режим безпеки. Українські силовики мають право без пояснення обшукувати людей, вилучати речі та не пропускати цивільних і транспорт. Також дозволяється застосовувати зброю.

— Так тихо у нас не було 5 років. Місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі, поліція та військові спостерігають за ситуацією на лінії розведення, — каже 53-річна Людмила Бєлоусова, колишня заступниця голови місцевої військово-цивільної адміністрації Золотого. — Негативної реакції від розведення немає. Проукраїнське населення з міста нікуди не їде. У штатному режимі працюють школи, пошта, магазини. Пенсії та соціальні виплати до Золотого "Ощадбанк" завозить броньованим автомобілем-банкоматом.

Люди втомилися від війни. Не зовсім розуміють цієї операції. Якщо "сіру зону" дійсно контролюватиме поліція, тоді розведення потрібне. Якщо за безпекою тут вона не слідкуватиме — воно нам не треба.

Місто Золоте розділене на п'ять районів — селищ. Золоте-5 контролюють бойовики ЛНР.

— Усі дороги й під'їзди до Золотого-4 перекриті патрулями озброєних поліцейських. Вони чергують удень і вночі, — каже Бєлоусова. — Аби потрапити до села, місцевим треба проходити контрольно-пропускний пункт.

— ЛНР та ДНР кажуть, що також відводять свої збройні формування. Але вони не є стороною конфлікту. У них немає зобов'язань перед нами, — каже журналіст 45-річний Сергій Гармаш.

— Якщо завтра почнуть наступ, ми навіть не зможемо пред'явити претензії Москві. Бойовики одразу сказали, що не дають гарантій. Тоді нам доведеться вести прямі переговори з Донецьком і Луганськом — ніби це громадянський конфлікт.

— Розведення — складова гібридної війни. Є певні ризики. Але не варто хвилюватися, що бойовики займуть позиції наших військових. У Станиці Луганській такого не сталося (там відвели війська 26 червня. — ГПУ). Золоте зараз посилено патрулюють поліція та Нацгвардія, — говорить колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко, 66 років. — Володимир Зеленський просуває ідею розведення як шлях до миру. Сили відійдуть, розмінують території, розберуть блокпости. Так може встановитися реальний режим тиші. Між нами та терористами буде два кілометри. Це — надто далеко для снайперів. Саме вони є причиною більшості втрат на передовій.

Була обов'язкова умова, що перед розведенням має бути 7 діб тиші. Через це його відтермінували у Петрівському на Донеччині. Але у Золотому вирішили продовжувати (3 листопада бойовики обстріляли Золоте з великокаліберних кулеметів, повідомив прес-центр операції Об'єднаних сил. — ГПУ). Наша влада показує, що планує чітко рухатись до миру, попри те, що росіяни порушують домовленості. Сподіваємось, у листопаді відбудеться зустріч у "нормандському форматі" — між лідерами України, Німеччини, Франції та РФ.

Зараз ви читаєте новину «У Золотому почали другий етап розведення військ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути