четвер, 23 грудня 2021 06:00

У Зеленського ще не з'явився конкурент

— На останніх виборах голосували не за Зеленського, а проти старих еліт. І ці настрої не змінилися. Традиційно розчарувались в новому президентові, але нікуди не поділося невдоволення колишньою верхівкою. Більшість українців не хоче її повернення. Тому й не змінюються рейтинги, — каже політолог Володимир ФЕСЕНКО, 63 роки.

Найбільшу підтримку в президентському рейтингу має глава держави Володимир Зеленський. За нього проголосували б 20,2%. Другий — попередній президент Петро Порошенко з 14,7%. Замикає трійку лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко — 8,4%.

Далі в рейтингу йдуть Ігор Смешко — 5,8%, Юрій Бойко — 4,9%, Євген Мураєв — 4,8%, Дмитро Разумков — 4,7%, Володимир Гройсман — 3,8%, Олег Ляшко — 3,6%.

Дослідження провів Київський міжнародний інститут соціології 3–11 грудня. Телефоном опитали 2 тис. респондентів віком від 18 років з усіх регіонів України, крім окупованого Криму й захоплених територій Донбасу. Похибка не перевищує 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — до 10%, 1,1% — до 5%.

— Альтернатива чинній владі не з'явилася, — говорить Фесенко. — Немає нового лідера, який міг би скласти конкуренцію Зеленському. Єдиний, хто з'явився цього року — Дмитро Разумков. Забрав у Зеленського 3 відсотки.

Рейтинг проросійського Юрія Бойка скоротився. Частину його голосів забрали Євген Мураєв, Дмитро Разумков і Анатолій Шарій. На проросійському фланзі немає одноосібного лідера, є конкуренція. Тож у проросійських сил немає шансу не те що на реванш, а й на вихід до другого туру президентських виборів.

На вибір українців найбільше впливає телебачення. 2018-го з'явився феномен партійних телеканалів.

Щоправда, телебачення дещо зменшило свій вплив. На нього орієнтується трохи більше половини виборців. Зростає роль інтернету й соціальних мереж. Немає монопольного впливу. На рейтинги чинного президента найбільше впливає соціально-економічна ситуація в країні. Їх знижують кризові явища, а не скандали.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського ще не з'явився конкурент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути