пʼятниця, 01 листопада 2019 07:30

У Великій Британії пройдуть перші за 96 років дострокові вибори

Євросоюз погодився відкласти вихід Великої Британії з об'єднання до 31 січня 2020 року. Але королівство зможе покинути блок раніше, якщо британський парламент схвалить відповідну угоду. Цей договір 17 жовтня підписали Брюссель і Лондон.

Документ уникає питання жорсткого кордону між незалежною Ірландською Республікою та Північною Ірландією у складі Сполученого Королівства. Північна Ірландія залишатиметься в митній юрисдикції Великої Британії. Проте закони ЄС діятимуть стосовно товарів, що постачатимуть на цю територію. Євросоюз і Велика Британія працюватимуть над угодою про вільну торгівлю до 2020 року.

Раніше Палата представників не проголосувала за угоду з ЄС про вихід. Парламент Великої Британії 29 жовтня підтримав пропозицію прем'єра Бориса Джонсона провести дострокові вибори. Їх планують на 12 грудня. Рішення має затвердити Палата лордів. Це будуть перші дострокові вибори у країні з 1923 року.

Вихід із ЄС підтримали 52% британців на референдумі 23 червня 2016 року. Брекзит планували на 31 березня 2019-го. Відтермінували до 12 квітня і 31 жовтня. Улітку прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про відставку через провал його здійснення. Велика Британія втратить 300 млрд євро до 2030 року через вихід з Євросоюзу, за даними німецького Фонду Бертельсмана.

— Проблема брекзиту розділяє британське суспільство й політикум. Не можуть дійти згоди. Найгіршим варіантом є вихід із ЄС без угоди, — каже експерт із міжнародних відносин 41-річний Олександр Хара.

— Більшість членів парламенту не можуть погодитися на умови попереднього прем'єра Мей із деякими змінами Джонсона. Є протилежні інтереси двох таборів. Одні не хочуть виходити взагалі або залишити ЄС із максимальною кількістю зв'язків з об'єднанням. Патову ситуацію Джонсон хоче вирішити через дострокові вибори.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії пройдуть перші за 96 років дострокові вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути