пʼятниця, 02 березня 2012 00:30

У поняття "дружні відносини" ми вкладаємо відсутність проблем

 

41% українців уважає стосунки із Росією напруженими. Торік у лютому таких було 13%, за опитуваннями соціологів компанії "Ресерч енд брендінґ ґруп".

Українці раціональніше ставляться до сусідів, ніж росіяни, вважає заступник директора Інституту соціології Євген Головаха, 61 рік:

— Треба розрізнити ставлення українців до росіян загалом і до російської влади зокрема. Бо росіяни відносяться до українців залежно від того, хто сидить у Києві. Ми ж — навпаки. Загалом ефективність російської влади українці оцінюють позитивно. Але це не означає, що хочуть такої ж для себе. До своєї влади ми ставимося значно критичніше.

У ставленні до Росії як країни українці дедалі байдужіють. Без емоцій: сусіди, хай обирають собі кого хочуть, нас це не стосується. Зростання байдужості зумовлене ще й російськими протестами проти нечесних виборів. Цікава тенденція: тільки-но в якійсь країні починаються події, пов'язані зі зміною влади, руйнується стабільність системи — ми одразу відсторонюємося. Так було після терактів 11 вересня 2001 року у США або під час конфлікту між Росією та Грузією в серпні 2008-го. Це — моя хата скраю — прояв традиційного українського ізоляціонізму. Коли бачимо, що десь виникає щось непередбачуване або небезпечне, одразу ховаємося.

Ставлення до рівня міждержавних відносин із Росією різко змінилося за останні два роки. Передусім через питання ціни газу та неприязного ставлення Москви до нашої євроінтеграції. Намагання затягти Україну в Митний союз, торговельні війни призвели до того, що більшість українців почала оцінювати відносини між країнами як напружені. Хоча після обрання Віктора Януковича президентом чимало людей вважали відносини з Росією мало не братерськими. Були такі сподівання. А тепер суспільство адекватно реагує.

Потрібно також розрізняти, що мають на увазі під дружніми відносинами українці, а що — росіяни. Більшість росіян вважають, що ми не хочемо відновлення спільної історії, культури, духовного простору і, зрештою, якогось політичного союзу, або влада заважає нам у цьому. І коли ми цього не хочемо — усе, образа. Мовляв, ми до вас з усією душею, а відгуку нема. Натомість у поняття дружні відносини українець вкладає відсутність проблем — газових воєн, блокування української зовнішньої політики.

20

відсотків українців ставляться до Росії як до братньої країни. Торік так вважали 27%.

58

відсотків росіян в основному добре характеризують своє ставлення до України. Торік таких було 65%.

 

Зараз ви читаєте новину «У поняття "дружні відносини" ми вкладаємо відсутність проблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути