вівторок, 19 грудня 2017 00:10

"У наших президентів після трьох років починає летіти дах"

Автор: ФОТО: Назарій Мазилюк
  Учасник групи ”Першого грудня” письменник Володимир Панченко: ”Починати зміни потрібно з виборчої системи. Тоді утворяться соціальні ліфти, що піднімуть нові покоління політиків”
Учасник групи ”Першого грудня” письменник Володимир Панченко: ”Починати зміни потрібно з виборчої системи. Тоді утворяться соціальні ліфти, що піднімуть нові покоління політиків”

— У повітрі запахло Януковичем, — каже 63-річний Володимир Панченко, учасник групи "Першого грудня", письменник, професор Націо­нального університету "Києво-Могилянська академія". — Маю на увазі ручне управління, імітацію реформ. Намагаються створити антикорупційні органи, а на практиці виходить пародія, а не Агентство із запобігання корупції. Є загроза реваншу. Повітря вже ним наповнене. Який телеканал не увімкнеш — там вискакує якийсь Рабінович (Вадим Рабінович — народний депутат, співголова партії "За життя". — ГПУ) чи Ганна Герман (екс-нардеп, колишній прес-секретар Віктора Януковича. — ГПУ). Старі політичні сили, користуючись бездіяльністю і мовчанням влади, почали піднімати голову.

Ініціативна група "Першого грудня" закликала політиків припинити війну всіх проти всіх

14 грудня представники ініціативної групи "Першого грудня" звернулися до політиків. Закликали припинити війну всіх проти всіх. Нагадали про досвід історичних поразок українських еліт: коли спільний човен перекидається, провина за це лягає на всіх.

— Приблизно таку ж ситуацію мали після президентства Віктора Ющенка. 2010 року багато людей були згодні на будь-кого. Ми знаємо, як тоді змінилася влада. Зараз є подібне відчуття, — продовжує Володимир Панченко.

— На владу може вплинути тиск громадянського суспільства й наших союзників. 5 грудня, коли була загроза знищення Національного антикорупційного бюро, звільнення його директора Ситника, прозвучали ультиматуми від американців та європейської сторони. Це було нагадування нашій владі: "Ми все бачимо". Нам уже не дають грошей (Європейська комісія не схвалила рішення про виділення третього траншу макрофінансової допомоги Україні. Він мав становити 600 млн євро. — ГПУ). Європа може оголосити й персональні санкції щодо наших політиків. Запровадити такі самі обмеження, як щодо Росії.

Починати зміни потрібно з виборчої системи. Тоді утворяться соціальні ліфти, що піднімуть нові покоління політиків. 2014 року майбутній президент Петро Порошенко обіцяв змінити закон про вибори, щоб позбутися впливу олігархів. Йому тоді слід було апелювати до народу: "Ви мене обрали, у мене 54 відсотки підтримки, я хочу змінити виборчу систему". І люди підтримали б. Але Порошенко цього не зробив. Зараз президенту важче звертатися до народу, бо в нього рейтинг 10 відсотків. Недовіра до влади, в тому числі до інституту глави держави, колосальна. Знову маємо ситуацію, коли закон про вибори можуть змінити, а можуть — і ні.

У наших президентів після трьох років починає летіти дах. Вони все хочуть контролювати. Не розуміють, до чого це може призвести. Та якщо звернутися до історії, то легко помітити — всі попередні президенти закінчили погано. Кравчук пішов достроково, Кучму заблокували в Кончі-Заспі 2004-го, Ющенко залишився з 5 відсотками підтримки, Янукович утік. Питається — яка буде доля п'ятого президента? Він сам себе передусім повинен запитати: а що далі з державою і зі мною?

— Ми не можемо змусити владу слухатися нас, — каже Йосиф Зісельс, 71 рік, колишній радянський політв'язень, голова Асоціації єврейських громадських організацій та общин України. — Але можемо нагадувати, що відбувається, коли корпоративні інтереси стають вище за інтереси держави.

Загроза втрати державності дає нам моральне право звернутися до всіх, хто задіяний у нинішньому бою без правил — зупиніться! Відступіть на крок, подивіться одне на одного, і дійдіть спільного рішення. Цей крок назад і є шлях до компромісу.

Учасники групи нагадують, що цивілізований світ живе не "викручуванням рук", а форматом компромісу — коли в результаті складних домовленостей усі учасники трохи невдоволені, але справа рухається вперед.

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини та директор Харківської правозахисної групи 65-річний Євген Захаров вважає: головна біда політиків у тому, що вони покладаються на доцільність й ігнорують право:

— Ми нагадуємо: спирайтеся на право, дотримуйтеся права, не йдіть на догоду популістам. І це — звернення до всіх нас. Коли політики отак сваряться, як зараз — це наближує Україну до Росії, а не віддаляє. Так ми не виграємо війну.

Групу "Першого грудня" створили у 20-у річницю референдуму. Має на меті поширювати моральні цінності й сприяти встановлення у країні нових правил. До неї належать: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Зараз ви читаєте новину «"У наших президентів після трьох років починає летіти дах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути