вівторок, 03 липня 2018 07:15

У Московському патріархаті сказали про вісім зрадників

Автор: ФОТО з сайта facebook.com/Вадим Новинський
  Народний депутат ”Опозиційного блоку” Вадим Новинський (праворуч) із представником Української православної церкви Московського патріархату при європейських організаціях єпископом Віктором Коцабою (ліворуч) побували на 25-й Міжпарламентській асамблеї православ’я. Там вони запевняли, що Україні не потрібна Українська помісна церква. 26 червня, Афіни, Греція
Народний депутат ”Опозиційного блоку” Вадим Новинський (праворуч) із представником Української православної церкви Московського патріархату при європейських організаціях єпископом Віктором Коцабою (ліворуч) побували на 25-й Міжпарламентській асамблеї православ’я. Там вони запевняли, що Україні не потрібна Українська помісна церква. 26 червня, Афіни, Греція

— Уперше за всю історію християнства делегація приїхала не просити томос (указ з питань церковного устрою. Шляхом його надання проголошують автономію в управлінні церквою. — ГПУ), а навпаки — відмовлятися від нього. Це унікальна ситуація, яка можлива тільки в людей з постімперською свідомістю, — каже релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік. — Вони зрослися зі ­своєю московською метрополією і ніяк не можуть відійти від неї. У психології це називається стокгольмський синдром (характеризується прив'язаністю жертви до кривдника. — ГПУ).

Вселенського патріарха Варфоломія І намагалися відмовити надати Українській православній церкві статус помісної. Для цього 23 червня до Стамбула їздили чотири митрополити УПЦ Московського патріархату з народним депутатом з "Опозиційного блоку" Вадимом Новинським. Очолив групу митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел — третій за старшинством у єпископаті Московського патріархату. Його вважають лідером проросійського крила. Йому належать вислови: "Львів — це наша Чечня, СРСР — наша спільна батьківщина".

Розмова з Варфоломієм відбулася в залі офіційних зустрічей Вселенського патріархату. Тривала 6 год. за зачиненими дверима. Після неї в УПЦ МП заявили, що Варфоломій не підтвердив надання українській церкві автокефалії в певні терміни.

У квітні синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення про надання Українській православній церкві статусу помісної. З таким проханням звернулися президент Петро Порошенко і Верховна Рада. Глава держави висловив сподівання, що це рішення можуть ухвалити до 1030-річчя хрещення Русі — 28 липня цього року.

Після зустрічі з Варфоломієм на зборах архієреїв УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі прийняли заяву. У ній ідеться, що теперішній статус "­цілком достатній для того, щоб Українська православна церква здійснювала свою місію для народу України". Під час зборів митрополит Онуфрій сказав, що серед присутніх є вісім "зрадників". Імен не називав. Мав на увазі тих архієреїв, які підписали звернення до Варфоломія про надання автокефалії Українській православній церкві.

"Якби Константинопольський патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу томосу про автокефалію української церкви до логічного завершення, він би не починав цього процесу, — написав у "Фейсбуку" секретар Священного синоду УПЦ Київського патріархату 40-річний Євстратій.

— Відступити під тиском Москви патріарх не може, адже це буде поразка. Вадим Новінський і супроводжуючі його особи не отримали те, за чим їхали. А саме запевнень, що автокефалії не буде і що визнається лише одна канонічна церква (тобто УПЦ МП. — ГПУ). Навпаки. Почули, що майже за три десятиліття в Україні ієрархи Московського патріархату не змогли вирішити проблему церковного розділення. Тому Вселенський патріархат не може далі не втручатися. Москва дозволила Новінському з оточенням поїхати на переговори. Без її дозволу жоден із делегатів не зробив би цього. Тобто, вони усвідомлюють, що томос наближається".

— У Московському патріархаті говорять, що Варфоломій сам запросив їх. Це неправда. УПЦ МП неодноразово просила Вселенського патріарха про аудієнцію, — каже Олександр Саган. — Шанси України отримати томос ніяк не змінилися після візиту митрополитів МП.

Ми нагнали хвилю очікування, що томос дадуть до 1030-річчя хрещення Русі. Можливо, так і буде. Але якщо це станеться трохи пізніше, то не смертельно. Ми обов'язково його отримаємо. Треба почекати, доки вирішаться всі організаційні моменти.

Після отримання томосу його противники — такі, як депутат Верховної Ради Новинський — нікуди не дінуться. З цим нічого не зробиш. Просто будуть люди, які свідомо ходитимуть до храмів Московського патріархату. Він відповідно називатиметься, а не маскуватиметься під назвою "Українська православна церква".

Зараз ви читаєте новину «У Московському патріархаті сказали про вісім зрадників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути