пʼятниця, 16 вересня 2011 06:30

У Московського патріархату нема прав на Україну

Патріархи найстаріших православних церков — Константинопольської, Олександрійської, Антіохійської та Єрусалимської, а також глава Кіпрської православної церкви  відмовилися визнавати за Москвою юрисдикцію над церквами в Україні, Білорусі та Молдові.

— Патріархи ствердили, що помісна церква мусить діяти у кордонах своєї держави і в межах, визначених томосом (указом. — "ГПУ") про автокефалію, — каже Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, 82 роки.

Російська церква стала самовправною 1589 року. Тоді Київська митрополія, землі нинішньої України, належали до Константинопольського патріархату. Тобто, канонічна територія Російської православної церкви — це Росія, а Україна лежить на канонічних землях Константинополя. У Московського патріархату нема прав на неї.

Глибший зміст заяви патріархів — надання автокефалії Українській православній церкві юридично належить Константинополю. А не Москві.

Нам потрібно зрозуміти, що автокефалія церкви залежить від українців, а не від зовнішніх чинників. Створимо помісну Українську церкву — її визнають, хочуть вони того чи не хочуть.

Зараз ви читаєте новину «У Московського патріархату нема прав на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути