Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2011 09:39

"У держави нема ніякої ідеології, крім антиукраїнської"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Володимир Яворівський: ”Нас знову трясуть, бо я в опозиції. Якби бодай щось знайшли, мене давно спаплюжили б”
Володимир Яворівський: ”Нас знову трясуть, бо я в опозиції. Якби бодай щось знайшли, мене давно спаплюжили б”

На з'їзді Спілки письменників України не змогли обрати нового голову. Організацією продовжуватиме керувати 69-річний Володимир Яворівський, депутат від БЮТу. Він на цій посаді 10 років. Нового голову обиратимуть на другому етапі з'їзду наприкінці листопада.

Голова СПУ може бути на посаді не більш як два терміни, згідно зі статутом. Чому вирішили балотуватися на третій?

— За місяць до з'їзду ми зібрали голів обласних організацій, щоб порадитися, кого висувати. Я сказав, що маю роботу в парламенті, хочу написати другу частину роману про суд над опозиціонеркою "Найдовша ніч президента", тож складу повноваження. Вважав основним кандидатом на цю посаду Василя Шкляра. Він зараз у сяйві слави — роман "Чорний Ворон" вийшов 200-тисячним тиражем. Останні роки був моїм заступником, знає господарство. Чимало спілчан підтримували Шкляра, але він відмовився. Сказав, що у цей важкий час Спілку має очолювати народний депутат, який зможе обстоювати наші інтереси. Я пропонував висувати інших колег по парламенту — Віктора Терена, Михайла Косіва, Олену Бондаренко, Станіслава Аржевітіна, Павла Мовчана. Але більшість зійшлися на думці, що треба лишити Яворівського.

Чому не поступитися місцем Вікторові Баранову, якого висунули на з'їзді альтернативним кандидатом?

— Я не міг цього зробити принципово. Добре знаю його як керівника. Але не хочу опускатися до його публічної критики. Якби висунули Михайла Слабошпицького, я  гаряче підтримав би його.

Опозиціонери звинувачують вас у непрозорому відчуженні та здачі в оренду за безцінь майна Спілки.

— Звичайно, ми здаємо в оренди приміщення, будинки творчості, але в рамках закону. Платимо щомісяця 135 тисяч гривень за комунпослуги та податки. А ці ж гроші треба заробити. Усі ці балачки Мовчана, Голоти та інших не мають ніякого підґрунтя. Хай перевіряють, я не ховаю документів. До того ж рішення про оренду приймає не Яворівський, а рада Спілки — вищий керівний орган між з'їздами.

Коли я написав п'ять відкритих листів президенту Леонідові Кучмі, щоб він залишив посаду, мене почали трусити прокуратура, міліція, Служба безпеки, податкова. Нічого не знайшли. Так само було і за Ющенка. Керівник Секретаріату президента Віктор Балога напустив на Спілку все, що можна. Нас знову трясуть, бо я в опозиції. Якби бодай щось знайшли, мене давно спаплюжили б.

Раніше Спілка була ідеологічним рупором партії. Яка тепер її роль?

— У нашому уряді навіть нема віце-прем'єра з гуманітарних питань. У держави нема ніякої ідеології, крім антиукраїнської. Ми — остання українська залога, за нами — дике поле. Роль Спілки — обстоювати болючі питання мови, культури, духовності.

Вочевидь, Спілка мала б зосереджуватися на питаннях творчості.

— А хіба керівництво повинне писати книжки за членів Спілки? Звичайно, ми проводимо творчі вечори, обговорюємо нові твори, але мало. Оскільки ходили балачки, що все продано, на кожному пленумі доводиться обговорювати не творчі, а господарські питання.

Зараз ви читаєте новину «"У держави нема ніякої ідеології, крім антиукраїнської"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути