четвер, 06 серпня 2020 07:41

У Білорусі затримали кремлівських найманців

Автор: YOUTUBE.com / ONT TV CHANNEL
  У ніч на 29 липня в санаторії під Мінськом білоруські спецслужби затримали 32 російських найманців приватної військової компанії Вагнера. Ще одного схопили на півдні країни. Секретар радбезу Білорусі Андрій Равков розповів, що серед затриманих є снайпери, підривники та програмісти
У ніч на 29 липня в санаторії під Мінськом білоруські спецслужби затримали 32 російських найманців приватної військової компанії Вагнера. Ще одного схопили на півдні країни. Секретар радбезу Білорусі Андрій Равков розповів, що серед затриманих є снайпери, підривники та програмісти

29 липня в Білорусі затримали 33 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера.

— Готували масові заворушення. Група в'їхала на територію Білорусі ввечері 24 липня, нібито мала полетіти далі до Стамбула, — розповідає начальник слідчого комітету Білорусі 50-річний Іван Носкевич. — Проте проїхали повз аеропорт і заселилися до заброньованого заздалегідь готелю в Мінську. Пробули там добу й перебралися до санаторію. Адміністрації закладу видалися підозрілими. Вони дають супереч­ливі свідчення. Менше половини кажуть, що група мала вилетіти у Стамбул. Хтось нібито збирався там відпочивати, хтось охороняти якісь об'єкти чи оглянути собор Святої Софії. Решта називають інші країни.

Затримані були першими з 200 осіб, яких Росія планувала доправити для розхитування країни напередодні виборів президента 9 серпня, сказав президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Офіс генпрокурора України оголосив підозру 28 бойовикам за приналежність до терористичної організації. Вони брали участь у конфлікті на Донбасі. Київ вимагає екстрадиції. Дев'ятеро вагнерівців мають українські паспорти.

— Ми не визнаємо їхнього українського громадянства. Це громадяни Росії, — каже прессекретар російського президента 52-річний Дмитро Пєсков. — Маємо зрозуміти, в чому їх звинувачують. Ми — найближчі партнери. Про плани дестабілізувати Білорусь не може бути й мови.

Приватні військові компанії в Росії поза законом. ПВК Вагнера — неофіційна організація, яку пов'язують із Кремлем. Їх фінансують із секретних статей витрат міноборони РФ, а також наближений до Володимира Путіна бізнесмен Євген Пригожин. Найманцями командує відставний підполковник збройних сил РФ Дмитро Уткін на позивний "Вагнер". Група налічує до 2,5 тис. осіб. Перші свідчення її діяльності зафіксували українські спецслужби у травні 2014-го на Донбасі. СБУ повідомляла про причетність вагнерівців до знищення військово-транспортного літака Іл-76 у Луганську, коли загинули 49 українських бійців. Також брали участь у штурмі Донецького аеропорту, бойових діях під Дебальцевим.

— Росії потрібні вагнерівці для провокації силового протистояння під час протестів у Білорусі, — говорить експерт із міжнародної політики 44-річний Ігор Тишкевич з Українського інституту майбутнього.

— Також ці люди могли приїхати на замовлення когось із кандидатів у президенти — опонентів Лукашенка. Можливий і їхній транзит через Білорусь в інші країни, але тоді місцеві спецслужби були б поінформовані. Найменш ймовірну версію розганяють росіяни — нібито Лукашенко заплатив вагнерівцям, аби відвернути увагу від передвиборчих перегонів.

Затримавши бойовиків і опублікувавши прізвища, Лукашенко підвищує ставки в торгу з ­Росією. Хоче, наприклад, нижчу ціну за газ. Він боїться втручання Москви у вибори. Їй вигідний котрийсь із опозиційних кандидатів, бо Лукашенко опирається поглинанню Білорусі Росією.

Отримавши можливість судити вагнерівців у нас, ми мали б обмінний фонд для повернення утримуваних Кремлем українців.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі затримали кремлівських найманців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути