середа, 20 липня 2011 06:30

Берлін не має сценарію поведінки щодо Києва

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Громадська організація "Майстерна Німеччина" скасувала цьогорічне нагородження премією "Квадрига". Мексиканський міністр закордонних справ Патрісія Кастельяно, німецька письменниця турецького походження Бетюль Дурмаз і прем'єр-міністр Палестинської автономії Салям Файяд не отримають нагороди через четвертого номінанта — голову російського уряду Володимира Путіна.

Журі скасувало нагородження після критики громадських діячів і політиків. Так, колишній чеський президент Вацлав Ґавел пригрозив відмовитися від отриманої раніше премії, якщо Путіна визнають зразком для наслідування у категорії "Партнерство".

— Німецьке громадянське суспільство не любить Володимира Путіна. Як і Дмитра Медведєва, і всю російську політику загалом. Приклад із премією "Квадрига" це лише підтверджує, — коментує директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років. — Але відмова нагородити Путіна премією на характер стосунків не вплине. Німці прагматичні, вони зацікавлені у власному підході до Росії. Берлін активно співпрацює з Москвою, щоб протистояти політичній гегемонії Вашингтона. Інтерес німців — щоб російська еліта саме в Берліні консультувалася з розвитку своєї держави.

У Німеччині не мають ілюзій, що хтось інший, а не Путін, стане наступним російським президентом. Доки він контролюватиме ситуацію в країні без масових політичних репресій, доти триватиме політична співпраця. Адже це величезний сировинний резервуар.

Німці не хочуть посилення російських позицій на пострадянському просторі. І тут їхнє слабке місце. Берлін не має сценарію поведінки щодо Києва. Бо не можуть зрозуміти поведінки українських політиків. Скажімо, президент Віктор Янукович запевняє, що з ним можна домовлятися. Але про що домовлятися, чи модель Януковича схильна до авторитаризму чи є демократичною — європейці не второпають.

Єдиний інструмент впливу на Київ — угода про асоціацію з Євросоюзом. Але цей документ іще готується.

 

Лауреат отримує статуетку і 25 тисяч євро

Щорічну премію "Квадрига" громадська організація "Майстерна Німеччина" вручає чотирьом людям за їхню прихильність до оновлення в політичній, економічній і культурній діяльності. 100 тис. євро преміального фонду ділять порівну між лауреатами. Кожен із них також отримує статуетку.

У різні роки лауреатами премії були німецький канцлер Гельмут Коль, президенти: Ізраїлю — Шимон Перес, України — Віктор Ющенко, Сербії — Борис Тадич, Чехії — Вацлав Гавел, СРСР — Михайло Горбачов.

 

Зараз ви читаєте новину «Берлін не має сценарію поведінки щодо Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути