Ексклюзиви
вівторок, 17 жовтня 2006 17:17

"Тримайтеся від нинішньої Росії подалі"

  Валерія Новодворська: ”У під’їздах розклеюють оголошення: якщо ви знаєте, де живуть грузини, то повідомте туди-то і туди-то”
Валерія Новодворська: ”У під’їздах розклеюють оголошення: якщо ви знаєте, де живуть грузини, то повідомте туди-то і туди-то”

Російська опозиціонерка, голова партії "Демократичний союз" Валерія Новодворська, 56 років, каже, що реформи в Росії були зупинені ще при пізньому Єльцині, і називає українців щасливими людьми.


Нещодавно ви казали, що Росія повертається на 20 років назад. У чому це проявляється?

— Наприклад в обмеженні права на протести. Раніше було доволі цивілізоване законодавство про мітинги та народні зібрання. Але останнім часом влада або відмовляє у місці проведення мітингу, або переносить його на край міста — причому з дивними відмовками. Коли опозиційний діяч Лев Пономарьов хотів провести мітинг, присвячений бесланській трагедії, йому відмовили. Префектура Москви сказала, що не зможе забезпечити безпеку зібрання. Уявіть собі: влада не може забезпечити безпеку маніфестації, що мала проводитися на Луб"янській площі, де навколо стоять адміністративні будівлі ФСБ! Коли ж Пономарьов усе-таки намагався провести мітинг, його заарештували на три доби.

Таким чином керівництво Москви забігає наперед, передбачаючи бажання кремлівської влади. А та хоче прибрати політичних опонентів з вулиць. І замінити їх на інших, маргінальних. Бо коли акції в центрі Москви проводять фашистські угруповання на зразок руху "Наші", їм жодних перешкод не чинять.

Убивство журналістки Анни Політковської — це прямий наступ на свободу слова?

— Щодо Ані Політковської, то Путін зі своїми словами, що її статті були шкідливі і невпливові, повівся як хам. Таким чином він фактично дав моральний дозвіл на переслідування інших не угодних владі журналістів. У нас свободи практично не залишилося. Є лише радіостанція "Эхо Москвы", "Новая Газета", інтернет-видання і "Новое время". "Коммерсантъ" уже в руках "Газпрому". На відміну від України, у нас ефір масового телебачення чи радіо не доступний для іншої точки зору на політику влади. А тепер від ліквідації свободи слова режим переходить до ліквідації інакомислячих. Я на сто відсотків упевнена, що вбивство Політковської — це справа рук Кремля та Луб"янки.

Коли акції в центрі Москви проводять фашистські угруповання, їм жодних перешкод не чинять

Куди ж тоді рухається теперішня Росія?

— Росія іде до чорта, назад. І де вона зупиниться, не знає ніхто. Зараз режим тримається на осліпленні народу, на його комплексах, неосвіченості. Якщо народ не оговтається, то наступник Путіна буде ще гіршим.

Ви називаєте російсько-грузинський конфлікт "холодною закавказькою війною". Хто винен у її розв"язанні?

— Передусім Росія. Грузини все правильно зробили. Те, як Росія під час президентських виборів втручалася у справи України, — це ще квіточки. Росія намагається розділити Грузію, розвалити цю країну, спонукає відторгнення Абхазії; іде прихована видача російських паспортів. Тому грузини мали повне право схопити російських шпигунів. Це нормальна міжнародна практика. Тим більше, що грузини їх вислали. А от те, що зробила Росія у відповідь, — такого з часів Гітлера ніхто не робив.

Що ж саме вона зробила?

— У нас зараз розкручується антигрузинська істерія. Переслідують навіть тих, хто має російське громадянство. Податкова ні з того ні з сього наїхала на письменника Бориса Акуніна, який виявився грузином. У під"їздах розклеюють оголошення: якщо ви знаєте, де живуть грузини, то повідомте туди-то і туди-то.

Кажуть, що при Путіні корупція збільшилася в кілька разів.

— Склалася така вертикаль влади, що без мзди взагалі нічого не вирішиш. Чиновники отримали значно більше можливостей для хабарництва. Практично весь бізнес обкладений даниною. У корупції безпосередньо замішаний президент. Розділення компанії "ЮКОС" Ходорковського було схожим на розкуркулення. Й усім зрозуміло, в якій тумбочці опинилися ті гроші.

Ющенко все робить правильно

Росія сьогодні втрачає свій міжнародний авторитет?

— Сподіваюся, що його взагалі не залишиться. Тому що тільки це може зупинити Путіна. Тільки міжнародні санкції, тільки виключення Росії із "великої вісімки". Хтось думає, що авторитарна, феодальна, відстала Росія вигідна Заходу. Але це неправильно. Бо не можна мати в себе у тилу таке чудовисько з ядерною зброєю, нафтою і газом, який Європі можна то давати, то не давати. Тому Україна повинна шукати альтернативні джерела енергопостачання. Інакше нормального життя у вас не буде.

У якому стані перебуває російська інтелігенція?

— Вона дуже сильно розділена. Половина відверто обслуговує Путіна: вступають у провладні партії, заробляють гроші будь-яким способом. Частина інтелігенції радикально ліва. Для таких, як Леонтьєв чи Проханов, режим Путіна занадто м"який. Решта інтелігенції залишилася в опозиції. У них немає інших можливостей протистояти режиму, крім власного прикладу. Як це робила Аня Політковська. Таких людей абсолютна меншість.

Що побажаєте Україні у її стосунках з Росією?

— Тримайтеся від нинішньої Росії подалі. Адже Путін зацікавлений у якомога гіршій Україні. Такій, якою буде керувати, наприклад, Наталія Вітренко або Петро Симоненко. Але цього вже не вийде. З Ющенком, судячи з його останнього указу щодо ОУН-УПА, ви не пропадете. Він усе робить правильно.

Зараз ви читаєте новину «"Тримайтеся від нинішньої Росії подалі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути