середа, 06 червня 2012 09:52

"Три тижні чемпіонату краще пересидіти вдома"

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Україна готова до проведення європейської футбольної першості на 99,9%, заявив віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков. Але в 0,1% уміщається багато чого, зауважує заслужений економіст України Олександр Кірш, 50 років.

— У цілому українські автошляхи мали бути кращими. На більшості з них провели тільки косметичний ремонт, — каже Олександр Кірш. — Це ганьба перед іноземцями. У Києві дороги є, але в місті багато машин і проблеми з розв'язками. Щоб потрапити на фінальний поєдинок, до стадіону на власному авто треба буде добиратися години 4. Навіть під час важливих матчів національного чемпіонату проблематично проїхати до центру міста. В інших містах заторів менше, але дороги погані.

Важко передбачити, чи готові до спілкування з іноземцями наші правоохоронці. Усе залежатиме, чи керівництво МВС дало підлеглим чіткі інструкції, чи погрожували їм звільненням за хамство й здирництво.

Вивезти бомжів і повій, як це робили перед Олімпіадою-80 у Москві, не вдасться — у нас же нібито демократія, вільне суспільство. Так само влада не може заборонити приватним готелям піднімати вартість проживання. Не здивуюся, якщо ціни на алкоголь, пиво і цигарки підстрибнуть до європейського рівня. Хтось підторговуватиме наркотиками для іноземців, хтось продаватиме з-під поли горілку.

Що можуть зробити прості городяни? Ці три тижні краще пересидіти вдома. Квитки на матчі все одно задорогі, ціни на товари і послуги підскочать. Перед приїздом уболівальників можна бодай помити вікна у квартирах, прибрати хлам із балконів, не вивішувати білизну на них. Гадаю, на це в українців вистачить мізків.

Євро буде екзаменом на політичну й ментальну готовність України до євроінтеграції. Треба утримуватися від расистських чи образливих закликів, проявляти гостинність. Кожен має поводитися так, ніби до нього приїхали дорогі гості з Англії чи Франції. Треба зробити все, щоб у них залишилися приємні враження. Про це мають думати і стюарди, і міліціонери, і організатори турніру. І хоч більшість українців, очевидно, спілкуватимуться з європейцями жестами, треба подолати психологічну скутість.

Але ключові проблеми — політичні. Якщо в Харкові чи Києві вболівальники кричатимуть "Спасибо жителям Донбасса", на цьому тлі всі інші неприємності покажуться дрібницями. Інше питання, що Україна може сподобатися волелюбним європейцям отакими кричалками. Влада сподівалася на якийсь політичний чи іміджевий позитив, а його нема й не буде. Майже всі країни розмістили свої делегації в Польщі. За цих умов результат наших футболістів не має ніякого значення. За збірну можна вболівати не в тій країні, де екс-прем'єр сидить у в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «"Три тижні чемпіонату краще пересидіти вдома"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути