вівторок, 18 травня 2010 09:47

"Третя сила" може набрати 17 відсотків голосів виборців

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Перспектива дострокових парламентських виборів тепер виглядає примарною. Адже в "регіоналів"" такої потреби нема — їм вдалося сформувати жорстку вертикаль влади, й президент цілковито керує нею аж до рівня глав райдержадміністрацій, — вважає політтехнолог Анатолій Луценко, 34 роки.

По-друге, саме опозиційне середовище є строкатим і структурно неготовим до солідарної дії. Воно не може сформувати продуману стратегію. І, головне, не демонструє, як планує піднімати народ. Враження, що в теперішніх опозиціонерів ці навички атрофувалися за попередні роки перебування у владі. А без широких акцій громадянського протесту дострокових виборів не домогтися.

Пікантність ситуації полягає у тому, що ініціатором дострокових виборів може виступати сама Партія регіонів, якщо зафіксує різку зміну настроїв виборців на свою користь. Це дозволить "регіоналам" розширити вплив у Раді — і за рахунок збільшення власної фракції, і за рахунок союзників, наприклад "Сильної України" Сергія Тігіпка. У протилежному випадку усім доведеться готуватися до чергових виборів 2012 року.

Вибори-2012 будуть виборами реваншу. Для ""бютівців"" новий прихід у парламент — єдиний шанс відвоювати втрачені позиції у владі: сформувати коаліцію, уряд і залишити президента зі слабим правом вето. На руку БЮТу гратимуть помилки чинної влади і прорахунки соціально-економічної політики.

Для строкатого середовища "Наша Україна — Народна Самооборона" вибори будуть проблемними. Одна його частина — "Самооборона" і Рух — дрейфуватиме до БЮТу, щоб зайти у парламент під їхньою вивіскою. Друга — "Єдиний центр" і колишні "нашоукраїнці" — гіпотетично може стати під прапори Арсенія Яценюка. Решта партій, створені під персоналії, йтиме своєю дорогою.

У виборців накопичується "втома" від політиків, тому міцнішатимуть очікування так званої третьої сили. Соціологи зараз не фіксують у запитах виборця чітких рис "нового обличчя". Але помітна затребуваність не політичного романтика чи популіста, а прагматика. Він має стратегічно мислити, запропонувати модель країни без повернення на пройдені позиції. Новим обличчям може стати будь-яка сила "третього ряду" або новостворена структура. Можливо, виплекає лідера такого роду і громадський сектор.

Тільки-но нова за формою і змістом сила оформиться, вона зможе суттєво змінити політичний ландшафт і набрати 8–17 відсотків голосів. Це серйозна заявка на участь у владі.

Зараз ви читаєте новину «"Третя сила" може набрати 17 відсотків голосів виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути