Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2021 07:40

"Треба міняти прем'єра. Зеленський поставив себе у глухий кут"

Автор: GettyImages
  Новопризначена віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук тисне руку Юлії Свириденко (праворуч), новій першій віцепрем’єрці, міністерці економіки. У Верховній Раді приймають вітання після того, як за їх призначення проголосували 4 листопада
Новопризначена віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук тисне руку Юлії Свириденко (праворуч), новій першій віцепрем’єрці, міністерці економіки. У Верховній Раді приймають вітання після того, як за їх призначення проголосували 4 листопада

— Першим кроком буде повний аудит міністерства, аналіз внутрішніх процесів і документообігу. Українська паперова армія має залишитися в минулому, — говорить 55‑річний Олексій Резніков з трибуни Верховної Ради 4 листопада. У сесійній залі сидить президент Володимир Зеленський. Він подавав кандидатуру Резнікова на посаду міністра оборони. Рішення про призначення підтримали 273 народні депутати.

— Президент проводив зі мною співбесіду й озвучив ­очікування, завдання та пріоритети, — продовжує Резніков. — Це — гарантувати вирівнювання заробітних плат, грошового забезпечення армії. Я цим точно займатимуся. Нам потрібно зробити армію найкращим роботодавцем, а значить — пропонувати ринкові умови.

4 листопада також призначили нового віцепрем'єра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій 41-річну Ірину Верещук. На посаду віцепрем'єра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості обрали 56-річного Павла Рябікіна. Новою міністеркою економіки стала 35-річна Юлія Свириденко. За призначення разом із фракцією "Слуга народу" голосували депутати з груп "Довіра", "Партія "За майбутнє" і позафракційні.

Напередодні Верховна Рада звільнила п'ятьох міністрів. Резнікова — з посади віцепрем'єра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. З посади міністра оборони — 66-річного Андрія Тарана. 58-річного Олега Уруського — з посади віцепрем'єра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Також першого віцепрем'єра, міністра економіки Олексія Любченка, 50 років, і міністра захисту довкілля та природних ресурсів 48-річного Романа Абрамовського. Його посада лишається вакантною. Обов'язки міністра виконує Руслан Стрілець.

Уряд прем'єр-міністра Дениса Шмигаля працює з 4 березня 2020-го. За цей час звільнили 23 міністри.

Олексій Резніков працює в уряді з березня 2020 року. Був представником України в Тристоронній контактній групі. До цього працював заступником голови Київської міської державної адміністрації і секретарем Київської міськради. На початку 1990-х заснував брокерський бізнес. Працював адвокатом. Партнер у юридичній фірмі "Астерс".

У декларації вказав, що має дві квартири в Києві — на 167 та 103 "квадрати". І шість земельних ділянок — загалом на понад 11 тис. кв. м. Задекларував три автомобілі — "Ауді А8", "Фольксваґен Амарок" і "Порше Бокстер". 9,9 млн грн зарплати отримав торік від адвокатського об'єднання "Юридична фірма "Астерс". Майже 500 тис. грн — за роботу в Кабміні. Дружина Юлія Зорій заробила торік понад 630 тис. грн. Має квартиру в Києві на 44 "квад­рати" й автівку "Міні Купер".

Понад 2,2 млн грн родина тримає в банках. Більш як 7,7 млн грн — готівкою. Виховують сина Олексія.

Ірина Верещук 2019-го потрапила до Верховної Ради за списком "Слуги народу" під №29. П'ять років проходила службу на офіцерських посадах у Збройних силах. Була мером міста Рава-Руська на Львівщині. За декларацією, має у спільній власності чотири квартири — дві у Львові, по одній у Броварах і Раві-Руській. Також володіє трьома земельними ділянками на Львівщині на понад 20 тис. кв. м. Квартиру в Києві на 95 "квадратів" орендує з 2017 року. Має авто "Тойота Кемрі".

Співмешкає з Михайлом Кухаренком. Він очолював львівський спецпідрозділ Служби безпеки "Альфа". Із ним Верещук виховує пасинка Петра й сина Олега від першого шлюбу. Родина тримає в банках майже 240 тис. грн. Готівкою — близько 430 тис. грн.

Павло Рябікін до призначення в уряд рік очолював Держмитницю. До цього був генеральним директором аеропорту "Бориспіль". Тричі його обирали у Верховну Раду. Востаннє в парламент сьомого скликання потрапив з партією УДАР. Був заступником голови КМДА.

У його декларації за 2016 рік Нацагентство із запобігання корупції виявило недостовірні дані на понад 10,6 млн грн. Рябікін подав позов до суду. Рішення НАЗК скасували.

2021-го купив за 2 млн грн катер "Сангер В215 ІксТЗ", вказав у декларації. Також придбав квартиру на 109,3 "квадрата" в столиці. Дружина — Галина Рябікіна — має ресторанний бізнес. Володіє столичними закладами "Маячок", "Санпаоло", "Імбир".

Юлія Свириденко починала кар'єру 2015 року радницею голови Чернігівської облдержадміністрації. Була начальницею Департаменту економічного розвитку ОДА. Виконувала обов'язки голови облдержадміністрації. З 2019 до 2020-го — перша заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Має квартиру в Києві та Чернігові. Ще одну — у спільній власності з її матір'ю та братом. У чоловіка Сергія Дерлеменка є квартира в Чернігові площею 203,5 "квадрата" та земельна ділянка в Чернігівському районі площею 14,96 "сотки". Він також володіє автомобілем "БМВ Х3". Керує фірмами, які займаються будівництвом, ремонтом, телекомунікаціями та обслуговуванням мереж зв'язку. Подружжя виховує доньку.

— Ці перестановки не вирішують жодних стратегічних питань для команди Зеленського. Він поставив себе у глухий кут, — говорить політолог Віктор Таран, 43 роки.

— Стратегічні питання — це наведення ладу в економіці, соціальній політиці й енергетичній сфері. Інфляція в Україні становить понад 11 відсотків. Це найвище серед сусідів — мають по 4–5 відсотків. Заміна міністра цю ситуацію не виправить. У нас криза в енергетиці. Немає запасів газу. А в міністра енергетики ще й борг за комуналку (суд зобов'язав міністра енергетики Германа Галущенка сплатити газовий борг за період 2018–2019 років у розмірі 76 тис. грн. — ГПУ).

В армії треба проводити модернізацію, нарощувати ракетні війська, займатися соціальними питаннями. Чи є в Резнікова такий досвід? Ні. Важливо, чи вийде в нього побудувати свою вертикаль у міністерстві. Чи вдасться змінити заступників, які ­можуть бути пов'язані з Андрієм Єрмаком (голова Офіса президента. — ГПУ). Якщо кадрових змін не буде, йому нічого не вдасться.

Треба міняти не окремих міністрів, а прем'єра. Уряд півтора року працює без затвердженої програми. Куди ми рухаємося — невідомо. Шмигаля не знімають, бо Зеленський хоче спихнути на нього провал по енергетиці й коронавірусу. А ще — в "СН" немає голосів для самостійних рішень.

Перед Україною є три великі виклики: енергетика, війна й ковід. Ці питання треба вирішувати системно.

— Ротації в уряді — це реакція на зниження рейтингів "Слуги народу", — каже політичний оглядач 57-річний Леонід Швець.

— Санкції Ради нацбезпеки й оборони з рейтингами допомогли на короткий час. Тому ми побачили відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а згодом і голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Банкова хоче, щоб уряд був керованіший і ефективніший.

Ніхто у владі не може почуватися спокійно. Все залежить від ставлення Зеленського. До нього ­можуть зайти й щось розказати: іноді правду, іноді ні. Оточення президента це знає і використовує.

Українці очікують високих тарифів, все ще лютує коронавірус. Це серйозні фактори для виборців. Але в команді Зеленського розвертати рейтинги вміють. Намагатимуться здивувати виборця.

Зараз ви читаєте новину «"Треба міняти прем'єра. Зеленський поставив себе у глухий кут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути