Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2018 07:40

"Трамп поводиться як ідеальний агент Кремля"

Автор: REUTERS
  Канцлер Німеччини Анґела Меркель говорить із президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом на саміті ”Великої сімки” 9 червня, Ла-Мальбе, Канада
Канцлер Німеччини Анґела Меркель говорить із президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом на саміті ”Великої сімки” 9 червня, Ла-Мальбе, Канада

— Подобається вам це чи ні, але "Велика сімка", яка раніше була "Великою вісімкою" та викинула Росію, має прийняти її назад. Нам треба тут керувати світом, — говорить президент Сполучених Штатів Америки 71-річний Дональд Трамп 9 червня на півночі Ка­нади.

На саміті зустрілися керівники США, Великої Британії, Японії, Канади, Німеччини, Франції та Італії.

Москву з міжнародного клубу високорозвинених держав відрахували після анексії Криму 2014 року.

Дональд Трамп відмовився підписувати підсумкову спільну заяву й ­покинув саміт до її оприлюднення. Хоч ­попередньо американська делегація погодила документ. Пояснив, що незадоволений словами прем'єра Канади Джастіна Трюдо. Він розкритикував позицію США щодо міжнародної торгівлі. Зокрема, запровадження мит на ввезення металургійної продукції.

"Ми знову заявляємо про своє ­засудження незаконної анексії Криму. Підтверджуємо подальшу підтримку суверенітету, незалежності й ­територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", — йдеться в заяві "Великої сімки". У ній світові лідери попередили: готові запровадити нові санкції проти Росії. Закликали Москву "припинити підривати демократичні системи та згорнути підтримку сирійського режиму".

— Президент США вважає, що певні питання світової політики без Росії не вирішити. Йдеться, наприклад, про Сирію, боротьбу з тероризмом і Україну. Мовляв, тому Москву слід повернути за стіл переговорів, — каже дипломат 46-річний Богдан ­Яременко.

— У спільній декларації йдеться не лише про Україну й Росію. Це — лише 17-й пункт порядку денного. Говорили не тільки про війни та мир. А й про економічний, соціальний розвиток, права людини.

Попри різкі слова і кроки Трампа формат "Великої сімки" житиме. Хоч і переживатиме кризи протягом його президентства. Йдеться про індустріально найбільш розвинені країни, які формують світову політику. Вони найближчі партнери з торгівлі, військових питань.

"Ініціативу президента США про приєднання РФ до "Великої сімки" підтримав тільки прем'єр Італії. Інші політики наголосили, що президент Росії не може з'явитися на саміті без повернення Криму. А для Володимира Путіна — це не питання, що він має обговорювати із Заходом, — пише для "Радіо Свобода" журналіст Віталій Портников, 51 рік.

— І ще, чи потрібне повернення самому Путіну? До 2014 року він був важливий член клубу, учасник дискусій. А зараз опинився б в ізоляції. Саме тому його прес-секретар Дмитро Пєсков має рацію, коли говорить, що Росію сьогодні більше цікавить "Велика двадцятка". Адже там має більше союзників".

"Путін більше не рветься до "Великої сімки". У нього інша мета — зруйнувати її. І хотів того чи ні, але Трамп став його головним помічником у цій справі. Він поводиться як ідеальний агент Кремля, — коментує у "Фейсбуку" російський соціолог 49-річний Ігор Ейд­ман.

— Антиамериканізм — головний козир кремлівської пропаганди. Робота на його розпалювання в країнах Євросоюзу стала подвійно успішною, коли до влади в США прийшов Трамп із його антиліберальним і антиєвропейським політичним курсом. Уперше за післявоєнну історію союз США і Західної Європи опинився під загрозою. Кращого Кремлю і бажати ­нічого".

Зараз ви читаєте новину «"Трамп поводиться як ідеальний агент Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути