пʼятниця, 18 травня 2018 05:31

Трамп підтримав Порошенка

Автор: МИХАЙЛО МАРКІВ
  Петро Порошенко провів переговори з Дональдом Трампом у Нью-Йорку 21 вересня 2017 року. Він переконав американського президента надати Україні ”Джавеліни”
Петро Порошенко провів переговори з Дональдом Трампом у Нью-Йорку 21 вересня 2017 року. Він переконав американського президента надати Україні ”Джавеліни”

30 квітня президент України Петро Порошенко повідомив: до української армії прибули американські протитанкові комплекси "Джавелін". Попри заяви скептиків і "зрадофілів", американський лідер Дональд Трамп дотримався домовленості, досягнутої під час візиту Порошенка у США торік.

Гроза російських танків родом зі США

"Джавелін" є одним із найкращих у світі переносних протитанкових ракетних комплексів. Американські солдати використовують його з 1996 року. Через надзвичайну точність і здатність вражати верхню, найбільш незахищену, частину броні "Джавеліни" охрестили "грозою танків".

Їхня принципова відмінність від українських "Стугни" та "Корсару" полягає у способі наведення. "Джавеліни" є ракетним комплексом третього покоління, тобто працюють за принципом "вистрелив-забув". Оператору не потрібно супроводжувати й коригувати політ ракет. Ті мають інфрачервоні головки й самонаводяться автоматично. Так зводяться до мінімуму ризики для військових.

Система "м'якого пуску" дає можливість стріляти навіть із закритих приміщень. А невелика вага "Джавеліна" дозволяє солдатам оперативно переміщатися та реагувати на провокації ворога.

"Відомо, як працює алгоритм вогню у відповідь на Донбасі. Варто демаскувати себе, а постріл із ПТРК — це завжди демаскування, він фіксується — одразу прилітає "отвєтка", — каже координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, 45 років.

Подарунок США?

Україна сподівалася на летальну військову підтримку Сполучених Штатів із початку російської агресії 2014 року. Президент Петро Порошенко не раз закликав лідерів США надати нам протитанкову зброю. Американський Конгрес підтримував Україну, однак Барак Обама відмовлявся схвалити рішення парламенту. З обранням нового президента Україна подвоїла дипломатичні зусилля. 2017-го, після неодноразових телефонних розмов й особистих зустрічей із Дональдом Трампом, Петрові Порошенку вдалося переконати американського президента надати "Джавеліни" українським військовим.

США передали ЗСУ 37 пускових установок "Джавелін", 210 ракет, а також тренувальні комплекси. Загальна вартість становить $47 млн. Представники компаній-виробників "Рейтеон" і "Локхід Мартін" прибули в Україну, щоб забезпечити транспортування і провести тренінги з використання і технічної експлуатації комплексів.

Раніше і президент Порошенко, і український посол у США Валерій Чалий, і американський посол в Україні Марі Йованович наголошували, що зброю оплатить американська сторона. В бюджеті США на цей рік закладено $350 млн на військову допомогу Україні. Окрім навчань та оборонного обладнання, у проекті передбачалося також надання протитанкових ракет "Джавелін". Головна умова американців — їх мають використовувати лише для оборони, а не для нападу. Тож зберігатимуть на полігонах.

Українська армія почала практичні навчання з американською зброєю, що дозволить створити потужний протитанковий резерв для відсічі російської агресії, говорить міністр оборони 53-річний Степан Полторак.

Що означають "Джавеліни" для України

"Щиро вдячний за справедливе рішення Дональда Трампа на підтримку України, на захист свободи та демократії. Вашингтон не лише виконав нашу спільну домовленість, він продемонстрував лідерство й важливий приклад. Розраховую на твердість позиції всіх партнерів України, передусім країн "Великої сімки": ціна за триваючу агресію проти України для Кремля має і надалі зростати", — написав президент Петро Порошенко, 52 роки, у "Фейсбуку".

Крім геополітичного жесту підтримки, "Джавеліни" також мають практичне значення, вважає 55-річний Ян Бжезінський, старший науковий працівник Центру міжнародної безпеки ім. Брента Скоуфорта. Вони деморалізують окупанта і змусять Кремль збільшити витрати на оборону.

— Ймовірно, що "Джавеліни" також викличуть у російських командирів болючі спогади про роль, яку зіграли американські ракетні апарати "Стінгер". Вони змусили СРСР відступити з Афганістану наприкінці 1980 років, — додає Бжезінський.

Такої ж позиції дотримується старший науковий працівник Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк:

— Передачу "Джавелінів" слід розглядати не як одноразову акцію. А як початок двосторонніх військових відносин Украї­­на — США, що включало б, зокрема, торгівлю зброєю та військові навчання.

Американські "Джавеліни" в Україні — це доказ солідарності США і союзників із Україною, зміцнення обороноздатності ЗСУ, а також збільшення політичних та економічних ризиків для Москви в разі ескалації конфлікту на Донбасі, наголошує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Трамп підтримав Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути