вівторок, 11 квітня 2017 05:45

Трамп переграє Путіна в непередбачуваності

Автор: фото з сайта www.nfront.org.ua
  Лідер ”Народного фронту” Арсеній Яценюк (ліворуч) розмовляє з Роуз Геттемюллер, заступником генерального секретаря НАТО, у конференц-залі готелю ”Фермонт”
Лідер ”Народного фронту” Арсеній Яценюк (ліворуч) розмовляє з Роуз Геттемюллер, заступником генерального секретаря НАТО, у конференц-залі готелю ”Фермонт”

— Росіяни відкоркували шампанське після перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. А сьогодні вранці 59 "Томагавків" атакували базу в Сирії. Остерігайтеся своїх бажань. Росія хотіла Трампа — й отримала його, — говорить член ради з міжнародних відносин Сполучених Штатів Америки Аріель Коен, 58 років, на Київському безпековому форумі 7 квітня.

Щорічний захід, започаткований фондом "Відкрий Україну" Арсенія Яценюка, відбувся вдесяте. Ключовою темою стала російська агресія та виклики, пов'язані з політикою американського президента Дональда Трампа. Два дні представники 20 країн обговорювали підтримку України та протидію агресії РФ проти нашої держави і всього демократичного світу.

— Ударами по авіабазі в Сирії Сполучені Штати надсилають сигнал Китаю, Росії й іншим, хто готовий застосувати силу. Але українська ситуація від цього не поліпшиться. Для Росії Україна — пріоритетніша. Тут битимуться "до останнього мешканця Донбасу". А для Вашингтона більший пріоритет — Сирія. Німеччина й Франція не будуть стукати в двері Білого дому зі словами: "Трамп, виходь і наведи лад на Донбасі". Зараз Україна має повернути увагу світової спільноти до цього конфлікту. Завдання складне. Українцям це не завжди вдається. Це молода країна з молодою базою дипломатії, проблемами у владній верхівці. Важко конкурувати з іншими викликами — Іран, Північна Корея, Сирія. Що чує про Україну світ? Корупція. Відсутність серйозної військової відповіді в Криму. Не завжди вдалі військові дії на Донбасі. Слід продовжувати роз'яснювати свою позицію у Вашингтоні. Спиратися на діаспору, — каже Аріель Коен. Додає, що сам народився в Криму.

— Європа розслабилася. Стає більше тих, для кого банани й помідори у вільному продажі важливіші за європейські цінності. Україна вивела ЄС із полону ілюзій. Раніше європейцям здавалося, що міжнародна агресія неможлива. Що ніхто вже не зможе порушити кордони. Через Крим і Донбас довелося переглянути такі позиції, — говорить прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс, 46 років.

6 квітня о дев'ятій ранку у фойє столичного готелю "Фермонт" вишикувалася черга з учасників форуму. Щоб потрапити до зали, треба пройти рамки металодетектора. Кожного відвідувача просять показати вміст сумок.

Форум починається виступом лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка. У залі — прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, а також глави урядів Литви, Латвії, Естонії.

— Росія продовжує мілітаризацію і грає м'язами, щоб відвернути увагу своїх громадян від власних проблем. Москва досі хоче покарати нас за європейський вибір. Обстріли на Донбасі, підривна діяльність в Україні — ситуація погіршується щодня. Надання Україні сучасного устаткування, включаючи радіоелектронне обладнання, антирадарні системи, буде інвестицією в нашу спільну безпеку, — говорить у вітальній промові президент Петро Порошенко, 51 рік.

Агресія Росії стала провідною темою форуму. З неї починається дискусія балтійських прем'єрів. Її перериває Порошенко, щоб повідомити новину: Європарламент підтримав надання українцям права на безвізові поїздки до країн ЄС. Це вітають оплесками, зал встає.

Далі говорять про безпекові виклики Європи. Найчастіше лунає слово "непередбачуваний". Незрозуміло, кого ця ознака стосується більше — Трампа чи Путіна, кажуть експерти в кулуарах.

— Президента Сполучених Штатів критикують незаслужено. Він має чимало "плюсів". Зокрема, говорить те, що думає, — каже Пола Добрянскі, 61 рік, заступник держсекретаря США з питань демократії та глобальних відносин.

Уранці наступного дня дискусії остаточно зміщуються в бік теми "Трамп-Путін". 59 ракет "Томагавк" у ніч на 7 квітня завдали ударів по аеродрому в сирійській провінції Хомс. Так США відповіли на застосування урядом Сирії хімічної зброї проти мирного населення.

— Учора питали, про що говоритиму. Сказав, що подумаю про це завтра. І не прогадав. Порядок денний змінюється дуже швидко, — говорить журналіст 49-річний Віталій Портников.

— Як далі розвиватимуться стосунки між Москвою і Вашингтоном, не знає ніхто. Маємо двох непрогнозованих лідерів. Причому Трамп переграє Путіна в непередбачуваності, — коментує російський політолог Лілія Шевцова, 67 років.

— Утнув черговий кульбіт: змінив підхід до зовнішньої політики за 24 години. Раніше казав, що не втручатиметься в Сирію. Що байдужий до зовнішньої політики і що проти будь-яких військових дій. Можливо, побачив жахливі фотографії малих, які помирають від паралітичного газу зарину, і сказав: "Як можна труїти дітей?" І дав команду атакувати.

Зараз ви читаєте новину «Трамп переграє Путіна в непередбачуваності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути