Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2013 00:15

Тіньову економіку подолають після 2020 року

На тіньову економіку України припадає 45% офіційного ВВП, заявив міністр економічного розвитку Ігор Прасолов. Останнім часом відбувається скорочення частки тіньової економіки, зауважує економіст 46-річний Борис Кушнірук. Каже, що це не позитивне явище:

— Частина "тіні" пов'язана з роздрібною торгівлею та малим бізнесом. Тож дрібних підприємців зараз вичавлюють із ринку великі торговельні мережі. Маленькі гравці помирають, навіть якщо вони і не платять податків.

Проблема тінізації пов'язана із сукупністю факторів. Перш за все — корупцією. Бо для того, щоби заплатити хабар, потрібно якимось чином приховати свої доходи. Це означає втаємничити інформацію про послуги, які ти надав комусь, чи продані товари. Другий фактор тінізації — значне податкове навантаження, особливо нереформована система соціального страхування.

Тінь побороти можна, але влада не зацікавлена в тому. Для неї це  джерело збагачення. І тут проблема, що в нас немає попиту на інших політиків. Якщо ми знаємо про політика-брехуна, не кажемо йому йти геть, а говоримо: "А чим ваш кращий?". Ми розраховуємо, що прийде "наша" влада. Це як у відомому вислові часів Давнього Риму: "Про що мріють раби? Не про свободу. Раби мріють про власних рабів".

2015 року, скоріш за все, прийде новий президент. Корупція може суттєво знизитися, але багато чого залежатиме від його оточення, "любих друзів". У будь-якому разі матимемо шанс на більш-менш демократичні парламентські вибори. А після 2020-го відбудуться нові вибори глави держави. Тоді й може з'явитися лідер, який стане генератором реформ.

Зараз ви читаєте новину «Тіньову економіку подолають після 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути