пʼятниця, 31 серпня 2012 05:00

Тимошенко виграє, але не скоро

Європейський суд із прав людини у Страсбурзі  почав розглядати справу Юлії Тимошенко. Вона скаржиться на незаконний арешт та нелюдські умови перебування у в'язниці. Її представник у Євросуді Валентина Теличенко наголошувала, що навіть освітлення в камері екс-прем'єра не відповідає нормам цивілізованого світу.

Тимошенко не може розраховувати на швидкий порятунок із Європи. Страсбурзький суд стежить лише за тим, аби дотримувалися прав в'язнів. Максимум, що можуть присудити, — грошову компенсацію. Але це рішення може бути знаком для європейського судочинства, що й решту прав Тимошенко порушують.

Тим часом у Києві Вищий спеціалізований суд розглядав касацію екс-прем'єра з газової справи. Дива не сталося. Вирок Тимошенко залишили чинним. Вона має відсидіти сім років і "повернути" державі 1,5 млрд грн. Влада натякає, що цю суму можна взяти із "заощаджень" Єдиних енергетичних систем України, які колись належали ув'язненій. Проте ймовірність, що ці кошти існують, мінімальна. Що робитимуть, якщо екс-глава уряду не поверне грошей державі, — невідомо. Конфіскують майно? Збільшать термін?

В Україні на Тимошенко чекають кілька нових справ. Найрезонансніша — про вбивство народного депутата Євгена Щербаня 1996 року. Напевне, розгортатимуть її в розпал виборчої кампанії. Владі вигідно показати колишню прем'єра душогубкою, яка не гребувала послугами професійних убивць. Її адвокати знову звернуться до Євросуду. Той призначить компенсацію.

Правозахисник Євген Захаров вважає, що найбільше клопоту Україні завдасть позов Тимошенко до Європейського суду щодо газової справи. Адвокати ув'язненої оскаржуватимуть порушення її права на справедливе судочинство. Що, зрештою, може привести навіть до перегляду її справи в Україні. Крім того, таке недотримання автоматично означає, що засуджена — політв'язень. Якщо країна діє відповідно до вимог Європейського суду з прав людини, вона зобов'язана усунути причини порушення. А зробити це можна буде, лише почавши все з початку. Така-от судова колізія.

Ускладнюється все тим, що вирок Страсбурга у газовій справі з'явиться не скоро. Йдеться про два-три роки, каже політолог Володимир Фесенко:

— Усе затягнеться до початку президентської кампанії в Україні. А вирок буде, скоріше за все, на користь Тимошенко.

Отже, суди над колишньою "газовою принцесою" будуть головною темою і президентської кампанії 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко виграє, але не скоро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути