Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2005 16:35

Тимошенко почала новий похід по владу


"Ми обов"язково зустрінемося з вами тут уже наступного року", — такими словами попрощалась Юлія Тимошенко з працівниками секретаріату Кабміну. Якщо так воно й буде , Тимошенко стане першим в історії незалежної України прем"єром, якому після відставки вдалося повернутися в попереднє крісло. Якщо ж вона переможе на виборах 2009-го, то повторить шлях Леоніда Кучми і Віктора Ющенка. Ті теж вигравали президентські перегони після гучних відставок із посади керівника уряду.

Зважаючи на характер Юлії Володимирівни, навряд чи вона чекатиме чотири роки. Недарма з найзапеклішої противниці політреформи Тимошенко раптом стала її палкою прихильницею. Як кажуть росіяни, "точка зрения определяется местом сидения".

Щоб перемогти Кучму, Юлія Володимирівна готова була дружити будь із ким. Того ж, мабуть, слід очікувати й зараз. Раніше Тимошенко носила при собі тільки жовтогарячу стрічку, а відразу після відставки продемонструвала ще й блакитну. Боротьба за нових прихильників почалася.

Юлія Володимирівна вивчила українську та заплела косу

На парламентських виборах 1998 року "газова принцеса" ще не говорила українською. Однак за чотири роки БЮТ потрапив до Верховної Ради насамперед завдяки виборцям із Західної України. Тоді Юлія Володимирівна вивчила українську та заплела косу.

Свого часу ця жінка заробила сотні мільйонів доларів методами, які навряд чи принципово відрізняються від методів Коломойського, Ахметова або Пінчука. Зараз вона виступає найбільш принциповим борцем із корупцією і запевняє, що має на рахунку всього 900 грн. І багато хто вірить у це, як свого часу повірили в те, що коса — справжня.

У великий бізнес Юлія Тимошенко прийшла за підтримки Павла Лазаренка. Спочатку він був губернатором Дніпропетровщини, потім першим заступником глави уряду Євгена Марчука і, нарешті, прем"єром. На той час припадає розквіт корпорації "Єдині енергетичні системи України" і прихід Тимошенко в політику. Вона перемагає на виборах до Верховної Ради в одному з округів Кіровоградської області.

1998 року Тимошенко знову стає нардепом — як один із лідерів партії "Громада" Павла Лазаренка. Коли останнього вижили з України, Тимошенко створює партію "Батьківщина" і співпрацює з Леонідом Кучмою. Про знамениті чаювання Юлії Володимирівни в Леоніда Даниловича знають усі, хто цікавиться політичними кулуарами.

Далі "газова принцеса" стає партнером Віктора Ющенка. Той запрошує її до свого уряду й доручає навести лад у вітчизняній енергетиці. Справді, хто краще від Тимошенко знає схеми, за якими гроші замість держбюджету потрапляють на рахунки офшорних компаній? Із поставленим завданням Юлія Володимирівна справляється наскільки успішно, що Кучма неодноразово наполягає на її звільненні. Ющенкові вдається відстоювати  свого заступника майже рік.

Після відставки Тимошенко разом із соціалістом Морозом і комуністом  Симоненком очолює боротьбу за повалення режиму Кучми. Понад місяць була ув"язнена. Достроково відсторонити Кучму від влади не вдається. Але у листопаді 2004 року Юлія Володимирівна — одна з головних героїнь Майдану. Ющенко стає президентом і висуває її кандидатуру на прем"єра. Парламент  дає згоду.

На посаді керівника уряду Тимошенко поводиться передбачувано. Насамперед вона дбає про свій рейтинг, пам"ятаючи, що навесні 2006-го  парламентські вибори, а за чотири роки — президентські.

Рейтинг Тимошенко зростає, економіка порівняно з останніми роками розвивається гірше. Зарубіжні інвестиції майже не надходять. Зате прем"єр встановлює верхню ціну то на м"ясо, то на бензин, то на цукор. Економіка не дуже слухається, однак Тимошенко наполягає на своїй правоті. Винними у невдачах "призначаються" спочатку олігархи і чиновники, а потім — "корумповане оточення" нового президента.

Улюблениця Майдану очолювала Кабмін усього сім місяців і чотири дні. Але встигла немало. Головне — її популярність значно зросла. Багато хто, насамперед пенсіонери та держслужбовці, вважає, що "Юля хотіла як краще, але їй не дали зробити". У відставного прем"єра немало прихильників і серед творчої інтелігенції, яка традиційно симпатизує революціонерам і радикалам. Зате більшість бізнесменів і людей, які хоч трохи розуміються в економіці, відставку Тимошенко зустріли схвально.

Кучму могли позбавити влади спочатку Павло Лазаренко, а потім — Віктор Ющенко

Головна інтрига майбутніх парламентських і президентських виборів  розгортатиметься, мабуть, саме навколо екс-прем"єра. З ким вона прагнутиме домовитись — із Ющенком чи з опозицією? Як наступного року президент формуватиме більшість у Верховній Раді — за участі Тимошенко чи без неї?

Кучма мав двох опонентів, які могли реально позбавити його влади — Павла Лазаренка та Віктора Ющенка. Лазаренка він переграв, бо той надто рано заявив про свої амбіції. А Ющенкові програв — зокрема й тому, що той не гарячкував.

Тепер сам Віктор Андрійович уже в перший рік президентства отримав сильного конкурента, який так само, як свого часу Лазаренко, стартував дуже рано. Але це не означає, що Тимошенко обов"язково програє. Усе може бути — часи змінилися.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко почала новий похід по владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути