вівторок, 15 вересня 2009 17:08

Тимошенко піднімає зарплати бюджетникам

Автор: фото з сайту www.timoshenko.com.ua
  Юлія Тимошенко: ”Пенсіонери з рівнем пенсії до 1000 гривень отримуватимуть спеціальну доплату на придбання медикаментів”
Юлія Тимошенко: ”Пенсіонери з рівнем пенсії до 1000 гривень отримуватимуть спеціальну доплату на придбання медикаментів”

Уряд Юлії Тимошенко планує суттєво підвищити соціальні стандарти. Таку заяву прем"єр-міністр зробила на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Це повідомлення є особливо важливим у зв"язку з тим, що Кабінет Міністрів не піддався на шантаж Партії регіонів — негайно підвищити заробітні платні та пенсії. "Різке підняття мінімальної зарплати і мінімального прожиткового рівня в кризу, яка нищить світ і всі країни, призведе до того, що підприємства, а це була пропозиція роботодавців, не зможуть утримати свої баланси. Їм доведеться різко скорочувати працюючих або навіть закриватися", — пояснила свою позицію Тимошенко.

З одного боку, популісти з Партії регіонів тиснули на уряд і блокували парламент, а з іншого — західні експерти рекомендували Кабміну скорочувати соціальні програми. За цих умов Тимошенко доводилося вирішувати складне завдання: і щоб вовки були ситі, і щоб вівці залишилися цілі, — тобто щоб людей захистити від фінансових випробувань і не підірвати економіки.

І прем"єр укотре зуміла вийти зі складної ситуації. Вона запропонувала новий підхід до бюджетної політики. Однією з головних складових проекту бюджету на 2010 рік є врегулювання міжбюджетних стосунків, що передбачає збільшення видатків місцевих бюджетів на 80%. Про цей принцип говорили багато, особливо "регіонали", а робили мало. Він передбачає передачу бюджетних коштів на місця, в розпорядження місцевих територіальних громад. Там гроші будуть ближчі до людей.

Другий важливий принцип — усі програми Державного бюджету на 2010 рік розраховані на підтримку та відродження реального сектору економіки. Адже він формується в умовах безпрецедентної світової кризи, яка наступного року не зникне. А тому важливо запустити економічні механізми, що дадуть змогу розвиватися всьому господарству країни навіть за кризових явищ. Прем"єр говорить, що держбюджет має стати найпотужнішою антикризовою програмою.

Від 1 грудня цього року до 1 грудня наступного середньомісячна заробітна плата працівників бюджетної сфери зросте більш як на 20 відсотків

Окрім того, за останні роки в ньому вперше закладено норму, яка з 1 грудня запроваджує застосування єдиної тарифної сітки для всіх категорій працівників. "Це значить, що ми будемо мати з вами застосування тієї вимоги, яка була запропонована від профспілок культури. Це більше мільярда гривень додатково потрібно було знайти в бюджеті. Також якщо ми переходимо на єдину тарифну сітку з відповідною мінімальною заробітною платою, то перший тарифний розряд для єдиної тарифної сітки, якщо порівняти 2009 рік, 1 грудня, і порівняти грудень місяць 2010 року, — це збільшення майже на 35 відсотків. Це не робилося навіть у ті роки, коли кризи в країні не було", — розповідає Юлія Тимошенко.

Якщо прем"єрці вдасться провести свій проект держбюджету через жорна Верховної Ради, то середньомісячна заробітна плата працівників бюджетної сфери в номінальному обчисленні зростатиме від 1 грудня до 1 грудня більш як на 20%. За словами глави уряду, в середньому по країні на 20% буде збільшено платню вчителям, медикам, працівникам бібліотек та клубів. Тимошенко також повідомила, що пенсіонери з рівнем пенсії до 1000 грн отримуватимуть спеціальну доплату на придбання медикаментів. "Після завершення кризи вже з 1 грудня наступного року ми будемо потужно підвищувати всі наші соціальні стандарти", — наголошує прем"єр-міністр.

"Усі ці наші спеціальні соціальні програми — на період до завершення кризи. Ви знаєте, що завжди, коли можна було підвищувати соціальні виплати радикально, ми завжди це робили і вважали, що то завдання уряду: і збільшувати мінімальну зарплату, і збільшувати пенсії. Це стратегія, спрямована на захист людини", — зазначає Юлія Тимошенко. На думку експертів, це реально здійснити, якщо уряд підтримає парламент, а опозиція та президент не діятимуть за принципом: будь-що, аби тільки дошкулити прем"єрці. Навіть ціною добробуту громадян.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко піднімає зарплати бюджетникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути