пʼятниця, 06 травня 2011 09:29

Терориста масштабу бін Ладена найближчим часом не буде

  Олександр Левченко: ”Якби бін Ладена взяли живим, він міг би розповісти чимало цікавого і про плани Білого дому”
Олександр Левченко: ”Якби бін Ладена взяли живим, він міг би розповісти чимало цікавого і про плани Білого дому”

1 травня президент США Барак Обама оголосив, що лідера терористичної організації "Аль-Каїда" 54-річного Усаму бін Ладена вбили пострілом у голову під час спецоперації американських військовиків у Пакистані.

— Ліквідація бін Ладена відбулася саме зараз, бо адміністрації Барака Обами треба підняти рейтинг перед президентськими виборами наступного року, — вважає координатор проектів Української асоціації євроатлантичного співробітництва Олександр Левченко, 60 років.

Чому США не захотіли брати терориста живцем, як іракського президента Саддама Хусейна?

— Убивство могло бути і випадковим під час стрілянини. Хоча, можливо, американцям вигідно було прибрати головного причетного до терактів 11 вересня 2001-го. Бін Ладен забагато знав. Американці виростили "Аль-Каїду", яка в минулому мала боротися проти Радянського Союзу в Афганістані. Якби бін Ладена взяли живим, справа дійшла б до суду, на якому він міг би розповісти чимало цікавого і про плани Білого дому. До того ж Штати боялися, що бойовики "Аль-Каїди" намагатимуться звільнити свого лідера. Тож такого ворога, як бін Ладен, краще мати мертвим, ніж живим.

Які юридичні підстави мали США на вбивство бін Ладена?

— Військова операція в Афганістані санкціонована ООН. Вона не закінчилася. Відповідно, санкції дозволяють знищувати будь-якого таліба.

Чому на бін Ладена так довго й безрезультатно полювали?

— У тих регіонах, де є інтереси США, їм завжди буде потрібен ворог. Бін Ладен був зручним ворогом для американців, бо він водночас був ворогом і для Росії, Китаю.

Чому тіло вбитого поспіхом поховали в морі?

— За мусульманськими традиціями, мерця ховають у той самий день до заходу сонця. Проте не виключено, що замість бін Ладена поховали його двійника. Можливо, Усама й американці уклали угоду: його залишають живим, а він зникає з політики.

Як арабський світ відреагує на загибель бін Ладена?

— У цьому світі нема єдності. Іде боротьба між шиїтами і сунітами. Сирія ворогує з Єгиптом, Єгипет — із Саудівською Аравією. Гадаю, в цілому реакція мусульман буде негативно-показовою. Але чимало лідерів будуть задоволені — зникла людина, яка всім заважала.

Як втрата лідера вплине на "Аль-Каїду"?

— Ця організація не централізована, у неї мережева структура. На якийсь час "Аль-Каїда" буде деморалізована, втратить керованість. Як завжди, після смерті лідера почнеться боротьба за престол. Усередині "Аль-Каїди" існують різні думки щодо подальшої діяльності. Є лідери, які хочуть легалізувати організацію як політичну силу.

Чи спробують послідовники бін Ладена створити міф про нього як мученика?

— Такий міф і створювати не треба. За законами шаріату, мусульманин, який загинув у бою із супротивником, стає святим.

Що спричиняє ісламський тероризм?

— Я вивчав цю проблему в Ізраїлі, Палестині. Спочатку здавалося, що ісламський тероризм породжують соціальні чинники, насамперед бідність. Але більшість із тих, хто підривав себе бомбами, мали добру освіту і походили із заможних родин. Тобто це ідейні борці. Так арабський світ, який кілька століть перебував під тиском європейської культури і християнства, намагається відвоювати позиції. Якось я спитав у лідера палестинців Ясира Арафата, чому він підтримує терористів. Арафат відповів: "Ми не можемо боротися з євреями на рівних, бо вони мають добру армію і техніку".

Як ефективно боротися з тероризмом?

— Перемогти його військовими діями і арміями неможливо. Треба змінювати мотивацію. Якщо життя в арабських країнах покращуватиметься, охочих стати терористами меншатиме.

Чим зумовлена схвальна реакція на подію з боку Німеччини, Росії, України?

— Бін Ладен спрямовував діяльність "Аль-Каїди" не тільки проти США, а й на Кавказі і в північно-західному Китаї. Мусульманського терору боялися всі європейці. Тому й сприйняли звістку про ліквідацію бін Ладена як перемогу.

Можливі теракти в Україні?

— Можливі. Тероризм часто використовують для створення хаосу в країні. Коли ситуація дійде до межі соціального вибуху, можуть з'явитися люди, які терактами підштовхнуть суспільство до війни. Так було у Росії 1993-го. Коли натовп стояв перед будинком уряду, пострілом снайпера з протилежного боку вбили "омонівця". Після цього люди пішли на штурм будівлі телебачення.

Скільки терористів масштабу бін Ладена по світу?

— Терориста такого масштабу найближчим часом не буде, бо ніхто не має таких грошей.

Зараз ви читаєте новину «Терориста масштабу бін Ладена найближчим часом не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути