вівторок, 11 січня 2011 07:45

"Тепер при владі маємо кілера"

Письменник Юрій Андрухович, 50 років, розповів німецькій газеті "Франкфуртер Рундшау" про зміни в Україні за останній рік. Інтерв'ю друкуємо зі скороченнями.

— Із політичної точки зору Україну не можна назвати європейською країною, — каже Андрухович. — Радше — частиною Євразії. Перспектив немає жодних. Чинний уряд, як мантру, повторює план до вступу в ЄС, але насправді робить щось зовсім інше. Якщо ЄС і не перестане з нами співпрацювати, то цілком може повестися з Україною, як із Білоруссю. Застосувати тиск, як передбачає риторика наших урядовців.

У 2003-му ви назвали Януковича українським Путіним. Чи може президент України забезпечити стабільність у державі, як його російський колега?

— Путін — елегантний, стрункий, спортивний і сексуальний. Янукович — це пародія на нього. Хоче перейняти ідеї абсолютизованої влади та поєднати їх із так званими демократичними. Свобода слова при цьому в нас, як і в росіян, існує тільки в інтернеті. Судочинство підпорядковане новому режимові.

Що змінилося з часів приходу до влади Партії регіонів на початку 2010 року?

— Почуваюся очевидцем загального занепаду країни. Можновладці поводяться усе цинічніше, усюди — корупція. На місцевих і президентських виборах тиснуть. Боюся, що Україна докотилася до того, що вже не може виконувати свої функції як держава. Ще трохи — і її можна буде визнати failed state, тобто "неспроможна держава".

Очікував, що нам доведеться знову зіштовхнутися з режимом на кшталт кучмівського. Але сталося ще гірше. Для Януковича та його прибічників Україна — це лише інструмент влади та джерело прибутків. Справді приголомшило, що вони напали на українську культуру, мову та традиції.

Але Януковича вибрали у президенти демократичним шляхом?

— Виглядає підозріло, що посадовці, які отримали владу демократично, демократію хочуть знищити. Один політичний аналітик якось сказав: раніше при владі були грабіжники та шахраї, тепер маємо кілера. Єдина надія на те, що для можновладців залишається важливою західна перспектива. Врешті у тамтешніх банках зберігають свої депозити, у відпустки їздять на Сардинію.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер при владі маємо кілера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути