середа, 31 жовтня 2012 00:15

"Тепер комуністи коштуватимуть дорожче"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Віталій Бала: ”Комуністи на цих виборах — просто красунчики. Вони вдвічі збільшили рейтинг за відсотками”
Віталій Бала: ”Комуністи на цих виборах — просто красунчики. Вони вдвічі збільшили рейтинг за відсотками”

На 16.00 вівторка Центрвиборчком опрацював 92,39% виборчих бюлетенів. Результати поки що такі: Партія регіонів — 31,1%, "Батьківщина" — 24,7%, Компартія — 13,6%, УДАР — 13,5%, "Свобода" — 9,95%. Проголосували 58% виборців. Така низька явка означає, що українці загалом розчарувалися в політиці. Так вважає голова Агентства моделювання ситуація Віталій Бала, 47 років.

— Партія регіонів не виграла і не програла. За неї проголосували менше людей, ніж 2010 року в першому турі за кандидата в президента Януковича. Була досить низька явка на Сході й Півдні, тобто серед електорату "регіоналів". Але там ця політсила все одно набрала більшість. По мажоритарних округах влада виконала те, що планувала.

Друге місце "Батьківщина" з 25 відсотками — це підстава радіти чи сумувати для Об'єднаної опозиції?

— У "Батьківщини" була не дуже вдала виборча кампанія, проблеми з висуванням мажоритарників. Видавалося, що вона серйозно програвала ці вибори, відкочуючись на третю позицію після УДАРу. Рейтинг Об'єднаній опозиції повернули поведінка і заяви Тимошенко з-за ґрат. Тобто Юлія Володимирівна знову врятувала "Батьківщину".

Як оцінити результат УДАРу?

— Загалом його рейтинг — це плюс, бо партія вперше на виборах. На округах вони недобрали, бо кандидати від "Батьківщини" були часом сильніші. До того ж УДАР не відстоював своїх претендентів. Це вказує на певну недосвідченість.

Як пояснити успіх Компартії?

— Комуністи на цих виборах — просто красунчики. Вони вдвічі збільшили рейтинг за відсотками. А по мажоритарці не добрали, хоча в Харківській і в Луганській областях могли б. Виборці на Сході голосували проти опозиції й підтримали "Регіони" як головних її опонентів. А комуністи в цьому протистоянні залишилися на узбіччі. КПУ не мотивувала свій електорат голосувати за неї.

Однією з найбільших несподіванок називають  те, що "Свобода" потрапила до парламенту та набрала високий відсоток голосів.

— Націоналісти одержали навіть більше, ніж очікували. Це протест громадян проти чинної влади. "Свобода" — єдина партія, яка досягла успіху як за списками, так і по мажоритарці. Це сталося також через незрозумілу позицію УДАРу стосовно того, чи йти в коаліцію, чи ні. Потенційний виборець Кличка проголосував за "Свободу". Також спрацювала закономірність — якщо більшає прихильників лівих, пропорційно зростатиме і підтримка правих.

"Україна — Вперед!" Наталії Королевської  з 1,6 відсотка голосів не потрапляє до парламенту. Де її помилка?

— У Королевської були великі шанси. Але в певний момент замість гасел мали з'явитися дії.

Юлія Тимошенко заявляє про голодування через фальсифікації. Чому офіційні лідери опозиції такого не роблять?

— Тимошенко бореться за легітимізацію результату "Батьківщини", бо триває підрахунок голосів. І на цьому етапі можливі фальсифікації. Заява екс-прем'єра покликана сфокусувати увагу на цьому процесі. Невідповідність дій можна пояснити відсутністю комунікації та формування спільної стратегії й поведінки лідерів "Батьківщини".

Навколо яких сил гуртуватиметься більшість у парламенті?

— Партія регіонів може створити більшість і без комуністів. Лише з мажоритарниками. Ситуативна більшість може оформитися автоматично, без серйозних зусиль і підписання угод. "Регіоналам" буде досить проблематично домовитися з комуністами. Успіх на виборах "червоних" серйозно підняв їхні ставки. Тепер комуністи коштуватимуть дорожче.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер комуністи коштуватимуть дорожче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути