пʼятниця, 29 жовтня 2010 04:12

Такого безчинства Україна ще не бачила

До виборів 31 жовтня залишається два дні, тому вже можна скласти більш-менш повну картину того, як проходила виборча кампанія. Тим більше що саме зараз лавиною пішли повідомлення про виявлення то в тому, то в тому регіоні фальшивих виборчих бюлетенів. Влада намагається на заяви різних опозиційних партій або не реагувати, або робить це, покриваючи злочинців. Чим тільки підтверджує підозри, що фальсифікація виборів до місцевих рад була добре організованою, масштабною і централізованою.

"У тебя лицо скучное, тебе денег никто не даст", — навчав Геннадій Кернес, секретар харківської міськради, Михайла Добкіна, теперішнього голову місцевої облдержадміністрації, у відеоролику, який побив усі рекорди переглядів в інтернеті. Попри те що в Кернеса обличчя "скучним" не назвеш, виборча кампанія для нього в Харкові, де Геннадій Адольфович балотується на посаду мера від Партії регіонів, є не зовсім успішною. Практично "ніс у ніс" із ним іде голова обласної "Батьківщини" та екс-керівник ОДА — Арсен Аваков.

Тому не дивно, що першим "прорвало" саме Харків. 22 жовтня лідерам місцевої "Батьківщини" стало відомо про друк необлікованих бюлетенів у друкарні "Фоліо-Плюс". Упродовж наступних днів з'ясовували хто, скільки і за якими угодами незаконно виготовляє виборчу документацію, а також агітаційну продукцію Геннадія Кернеса без зазначення накладу. Особливу увагу привернув стос бюлетенів із написом "Сверхтираж" у кількості майже 13 тис. штук. Міліція та прокуратура заплуталися, пояснюючи їх походження. Одні кажуть — це пробні бюлетені, інші — що бюлетені запасні. У порушенні кримінальної справи, як і слід було очікувати, відмовили.

Згодом про виявлення "лівих" бюлетенів почали заявляти представники не тільки "Батьківщини", а й інших опозиційних сил. Така інформація надійшла з Івано-Франківська, Хмельницького, Одещини.

Михайло Добкін дії обурених відвертим беззаконням людей назвав провокацією. І це теж зрозуміло: якщо буде інакше — "денег не дадут".


"Важливо, не як голосують, а як рахують" — правило, добре відоме ще з радянських часів, узяла на озброєння команда Віктора Януковича.

У Центрвиборчкомі давно склалася ситуація, за якої дев'ятеро з 15 його членів є представниками влади. ЦВК ухвалює рішення простою більшістю голосів. Сьогодні є багато випадків, коли Центрвиборчком безпідставно знімає з посад керівників територіальних виборчих комісій, що представляють опозицію.

Також у законі про вибори прописана норма, згідно з якою комісії нижчого рівня формуються комісіями вищого рівня. До того ж у ньому замінили формулювання про те, що членів комісій подають політичні партії. Відтепер їх пропонують "суб'єкти подання".

Тут відкривається ціле поле для маніпуляцій, тому що до однієї й тієї ж комісії приймають кандидатур, поданих, скажімо, міською та обласною організацією Партії регіонів. А кандидати від опозиції під будь-яким приводом отримують відмову.

Як наслідок — у територіальних виборчих комісіях Партія регіонів, Блок Литвина та комуністи отримали вдвічі більше місць, ніж решта політичних сил разом узятих — майже шість тисяч проти трохи більше трьох тисяч. Понад 90% членів дільничних виборчих комісій представляють владу і 8% — опозицію. Більш того, як кажуть залучені до виборчого процесу люди, одержати поіменні списки дільничних виборчих комісій сьогодні практично неможливо — ТВК тримають цю інформацію в секреті.

Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Мейліс Репс, виступаючи на сесії цієї організації 5 жовтня, у зв'язку з відсутністю паритету при формуванні комісій висловила сумнів у законності місцевих виборів. "Уже є тривожні для нас знаки — виборчі комісії не збалансовані за складом", — наголосила.


До переліченого вище можна додати й технологію "клонування" осередків опозиційних політичних партій. Тільки робота організованої державної машини, яка включає органи юстиції, міліцію та суди, дозволила в короткі терміни створити "альтернативні" організації "Батьківщини" у Львівській та Київській областях і зареєструвати їх для участі у виборах.

Навіть люди із досвідом виборчих кампаній в один голос заявляють, що подібного Україна не бачила. За підготовкою масової фальсифікації стоїть влада, і робиться все як ніколи зухвало.

Хоч це не означає, що на вибори не треба йти. Навпаки — що більше людей проголосує за непровладні партії, то важче буде фальсифікаторам виконати їх завдання. Якщо ж проігнорувати вибори, то з високою часткою імовірності невикористаний бюлетень замість вас усе одно вкинуть у виборчу урну з позначкою навпроти Партії регіонів. Адже за такого складу комісій процес підрахунку голосів проконтролювати складно.

Для Віктора Януковича, очевидно, ціна нинішніх місцевих виборів є дуже високою. За свого президентства він позбувся третини прихильників. І якщо 31 жовтня переможе опозиція, це підірве його і так уже хитке становище.

Тому він і вдається до таких нецивілізованих методів політичної боротьби. Мабуть, не розуміє, що так лише прискорює свій кінець.

Зараз ви читаєте новину «Такого безчинства Україна ще не бачила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути