Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 04:45

Так добре, як за Ющенка, буде нескоро

Рік тому відбувся перший тур виборів президента України. Тодішній глава держави Віктор Ющенко набрав 5,4% голосів і посів п'яте місце в перегонах.

Настільки низький рівень підтримки виборців так приголомшив Віктора Андрійовича, що він на якийсь час зник із поля зору. Коли ж об'явився, то видавався побитим і ображеним. Добивала лідера "помаранчевих" уже нова влада. Його звинуватили в усіх наших бідах, тих, що є і що нас тільки чекають. Поклавши руку на серце — Ющенко на таке не заслужив.

Позаторік я їхав до рідні в один із районів Чернігівщини. З електрички пересів у автобус, який покотив сільськими дорогами. Для мене це була перша подорож у глибинку після п'яти років майже безвилазного столичного життя.

Як же змінилися за п'ять років сільські люди. Замість тілогрійок і нафталінових хусток жінки були вбрані у недорогі, але нові костюми. Багато хто мав гарну зачіску. Від чоловіків ширився запах одеколону райцентрівських перукарень. Молоді люди хизувалися новими мобільними телефонами — не гіршими, ніж у їхніх київських однолітків. Це все було так несхоже на злидні українського села 1990-х, що я був готовий на радощах обнімати пасажирів. І хай би що там казали, ці разючі зміни з людьми сталися саме за часів Ющенка.

Усе почалося десь 2004–2005-го. Тоді 100-доларова купюра втратила свою магічну силу як мірило добробуту української родини. "Хіба це гроші?" — доводилося чути навіть від бідових заробітчан. Десь 2006-го більшість моїх знайомих почали скуповуватися не на базарах, а в супермаркетах і брендових магазинах. Українські відпочивальники переорієнтувалися з Криму на Туреччину та Єгипет. Закордонні вина поступово витісняли з наших столів портвейни й горілку. Від кількості іномарок на дорогах почалися затори навіть у тихих обласних центрах.

2008 року українці посіли сьоме місце в Європі за кількістю придбаних авто — 623 тис. штук. Середня вартість машини перевищувала 20 тис. євро. Тоді ж збудували понад 10 млн "квадратів". У Києві ця цифра сягнула 1,4 млн — майже як за найкращих радянських часів. Прямі закордонні інвестиції в економіку становили $6-8 млрд на рік. Експерти цілком серйозно сперечалися щодо "українського економічного дива".

Про президентство Ющенка говорять як про часи втрачених можливостей. Це справедливо. Однак із точки зору добробуту маленького українця — ми жили добре. Так само добре, мабуть, було лише в роки радянського застою. Так що Ющенко цілком може залишитися в пам'яті народу як український відповідник генсека Брежнєва. І це не найгірший варіант для Віктора Андрійовича. Хтозна, кого ще захоче посадити нова влада, прикриваючи свої провали.

Зараз ви читаєте новину «Так добре, як за Ющенка, буде нескоро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути