Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2011 09:25

"Табачник формує клан слухняних ректорів"

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Міністр освіти і науки, молоді та спорту 47-річний Дмитро Табачник вважає, що для забезпечення освітніх потреб українців досить 90 вузів замість 900. Установи укрупнюватимуть. Статус університету підтверджуватиме здатність забезпечити підготовку фахівців щонайменше у восьми галузях знань, а не кількість студентів і факультетів, як зараз.

— За Табачника міністерство робить усе, щоб країна втратила останню серйозну конкурентну перевагу — високий рівень освіти, — зазначає 49-річний Максим Стріха, завідувач кафедри Гуманітарного інституту Київського університету ім. Грінченка. — У нас близько 330 університетів, які відповідають цьому статусу. Так, якість освіти не в усіх висока. Із цим треба боротися. Але міністр робить навпаки.

Якість університетів визначається рівнем наукових досліджень у них. Це міжнародний критерій. Цього року в міністерстві ліквідували науковий департамент, тобто знищили систему моніторингу університетської науки. Працівників, здатних оцінити наукові звіти, нема.

Через термінологічну плутанину у 1990-ті в ранг вищих навчальних закладів зарахували коледжі і технікуми І–ІІ рівня акредитації. Але серйозними вузами їх ніхто не вважає. Приєднувати тепер ці заклади до університетів не доцільно, бо колишні коледжі і технікуми мають інші специфіку й завдання. Закривати теж не вихід. Слід внести зміни у закон про освіту і назвати їх закладами професійно-технічної освіти.

За ідеєю масштабних об'єднань бачу тільки одне: міністр прагне сформувати клан ректорського корпусу, який слухняно виконуватиме будь-які вказівки згори, зокрема і фінансового характеру. Дмитро Табачник грубо повівся з деякими ректорами — недемократичними методами усунув із посад найбільш незалежних і фахових представників. Додатково до незалежного зовнішнього оцінювання він вводить у вступну кампанію іспити і середній бал атестата. Один із попередніх міністрів розповідав, як до нього прибув посланець ректорського корпусу з крупних регіонів України. Привіз велику суму грошей у валізі і просить не запроваджувати ЗНО. Бо вступні іспити для ректорів — це можливість отримувати великі гроші.

До Табачника українська освіта не була полем необдуманих експериментів. Усі міністри — від Петра Таланчука до Івана Вакарчука — діяли значно обережніше, ніж керівники інших міністерств. 2010-го Україна серед 169 держав посіла 69-те місце за індексом людського розвитку Організації Об'єднаних Націй. Але за освіченістю ми значно вище — 18-ті. Це наслідок того, що в освіті ми не наламали таких дров, як в економіці, сільському господарстві чи легкій промисловості.

Міністерство замовило рекламний ролик майже за мільйон гривень. За попереднього керівництва таке було неможливе. Це оборудка має зацікавити правоохоронні органи. Крім того, нелогічно закликати іноземців учитися у нас й одночасно казати про закриття вузів.

Зараз ви читаєте новину «"Табачник формує клан слухняних ректорів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути