вівторок, 17 травня 2011 08:49

"Свободу" можуть заборонити тільки через суд

Можна ставити питання про заборону діяльності Всеукраїнського об'єднання "Свобода", вважає прем'єр-міністр Микола Азаров. Про це він сказав "5 каналу", коментуючи бійку між російськими й українськими націоналістами у Львові 9 Травня. Глава уряду вважає, що питання має вирішуватися у правовому полі.

— Закон "Про політичні партії в Україні" передбачає заборону діяльності партії у випадку порушення Конституції та законів, — каже колишній нардеп, один з авторів тексту Конституції України 64-річний Віктор Мусіяка. — Але це може бути здійснено тільки за рішенням суду за поданням Міністерства юстиції чи генпрокурора.

Микола Азаров висловив свою точку зору як політик і партійний діяч. Чи було порушення законів "Свободою" 9 Травня, чи звичайне хуліганство — висновок повинна зробити прокуратура після ретельної перевірки. Якщо окремі партійці порушують громадський порядок, це ще не підстава для заборони всієї партії.

Заборона може бути здійснена у термін, який захоче влада. Можуть розтягнути на півроку-рік або зробити за тиждень. Але у "Свободи", гадаю, будуть свої контраргументи.

У випадку заборони "Свобода" може зареєструвати нову партію під іншою назвою з іншим статутом і програмою. Свого часу Компартія змогла відновитися через суд, бо була порушена процедура її заборони — рішення прийняла президія Верховної Ради, а не суд.

Зараз ви читаєте новину «"Свободу" можуть заборонити тільки через суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути