Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2012 05:00

Світ дивується з деяких українських реформ

"Україна скорочує використання голограм на акцизних марках попри 20-процентне збільшення доходів держави" — з таким заголовком опублікована стаття у виданні "Голографі Ньюс". Це офіційний друкований орган Міжнародної асоціації виробників голограм. Так міжнародне співтовариство відреагувало на те, що постановою Кабміну від 18 квітня 2012 року з технічного опису українських акцизних марок прибрали термін голографічні захисні елементи — ГЗЕ.

Міжнародні експерти дивуються з такого кроку українського уряду.

— З моменту свого впровадження нові акцизні марки привели до безперервного зростання виробництва і продажів вітчизняної алкогольної продукції і сигарет (імовірно через спад продажів контрафактної продукції. — Ред.), — пише видання. — Відповідно, зростали податкові збори у бюджет.

За даними Державної податкової служби, 2010 року бюджет отримав 13,06 млрд грн акцизних податків тільки за тютюнові вироби. Це в п'ять разів більше, ніж 2007-го. І більше, ніж за 2008-й та 2009-й разом узяті.

Проти відмови від голограм раніше виступили українські вчені.

— Прийняття подібного рішення може стати першим прецедентом в колі країн, що дбають про власну безпеку, — зазначив президент Національної Академії наук Борис Патон у листі до Кабміну.

ЗМІ з посиланням на податкову повідомили, що держпідприємство "Поліграфкомбінат "Україна" вже розпочало виробництво та відвантаження акцизних марок без голограм. Про це ж ідеться в депутатському запиті на адресу ДПСУ. Також у документі зазначено, що такі дії незаконні. Адже, відповідно до Податкового кодексу та Положення, затвердженого Кабміном, новий зразок акцизок повинен бути офіційно схвалений СБУ, ДПСУ, Мінфіном, Мін'юстом, МВС і прийнятий окремою постановою уряду. На сьогодні такої постанови не існує.

ЗМІ публікували листи заступника міністра фінансів Юрія Шевченка. Він ще 2 квітня 2012 написав до Кабміну, що треба вводити акцизні марки нового зразка. Саме цей чиновник та директор "Поліграфкомбінату Україна" Максим Степанов ініціювали випуск акцизок без голограм. При цьому ціна поставки акцизних марок з боку держпідприємства "ПК "Україна" залишилася колишньою — як і з голограмами. З депутатського запиту випливає, що це дасть змогу "ПК "Україна" мати рентабельність виробництва марок тільки для тютюнових виробів у розмірі 1156%! Додатковий "заробіток" виробників акцизок необґрунтовано обійдеться бюджету приблизно в 250 млн грн на рік. Чи не опиняться ці гроші на приватних рахунках в комерційних банках? Крім того, подібна схема містить ознаки порушення законів про ціни і ціноуворення, про захист економічної конкуренції, бюджетного законодавства.

Експерти-економісти застерігають: застосування марок акцизного податку без голограм матиме серйозні наслідки. Бюджет може недорахуватися до 10 млрд грн на рік. Уже найближчим часом Україні загрожує хвиля контрабандних та фальсифікованих підакцизних товарів. Половина ринку алкоголю й тютюну може опинитися в тіні.

Зараз ви читаєте новину «Світ дивується з деяких українських реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути