пʼятниця, 15 вересня 2017 06:05

Сусідів обурив український закон про освіту

Угорщина звернулася зі скаргою в Організацію безпеки та співробітництва в Європі й Організацію Об'єднаних Націй на новий український закон про освіту. Його ухвалила Верховна Рада 5 вересня.

Передбачає обов'язкове навчання українською мовою в усіх закладах освіти. Раніше законодавство дозволяло національним меншинам, за згоди батьків і місцевої влади, засвоювати шкільну програму рідною мовою і складати нею зовнішнє незалежне оцінювання.

— 75 відсотків випускників Берегівського району Закарпатської області не склали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови, — написав міністр закордонних справ Павло Клімкін, 49 років у "Твітері". — Україна й надалі робитиме все для розвитку української мови й гарантує вільний розвиток мов нацменшин.

Стурбованість становищем румунів і молдаван в Україні висловив президент Молдови 42-річний Ігор Додон.

"З усіма, кому не сподобався наш закон про освіту, можемо поговорити в Раді Європи чи інших спеціалізованих установах, — пише дипломат 45-річний Богдан Яременко у "Фейсбуку". — Там усі охочі пояснять, що в українському законі не відповідає яким нормам яких європейських або міжнародних конвенцій, хартій щодо прав корінних народів і національних меншин.

Індивідуально обговоримо те, що їх не влаштовує, коли з'ясуємо, чи порушила Україна своїм законом будь-що з норм європейського права. Якщо ні — то говоритимемо на двосторонньому рівні лише за умови ввічливого прохання. І якщо нам пообіцяють щось навзаєм. А зараз спокійно налаштовуємося відстоювати свою позицію — вивчаємо їхні ар­гументи та готуємо власні.

Несподівано гостра й суголосна реакція етнічних меншин із відповідними національними державами свідчить, наскільки погано та невміло Україна охороняє кордони національної освіти і як невтішно виглядає робота з організаціями нацменшин".

Зараз ви читаєте новину «Сусідів обурив український закон про освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути